RÄNTOR/VALUTOR
SMÅ MARKNADSRÖRELSER EFTER TYSKA VALET (Direkt)
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna var stabila på måndagen samtidigt som euron tidigt på morgonen var uppe över 1:05 mot dollarn, efter att det tyska valresultatet inte resulterat i några obehagliga överraskningar, men vände snart ned igen. Investerare hoppas att en ny regering under CDU-ledaren Friedrich Merz kan vara på plats till påsk och ge ökad stabilitet i Europa.
Den konservativa unionen CDU/CSU fick 28,5 procent av rösterna, och även om socialdemokraterna i SPD gick tillbaka kraftigt så har de tillsammans en enkel majoritet i parlamentet. Detta efter att såväl liberala FDP som vänsterpopulistiska BSW inte klarat parlamentsspärren.
Näst största parti blir ytterhögerpartiet AfD som leds av Alice Weidel, med 20,8 procent av rösterna. De dubblade i stort sitt stöd från förra valet, men väntas inte få plats i regeringen.
När han på söndagskvällen utropade sig till segrare sade Merz att han ska försöka bilda en koalition så snart som möjligt, han hoppas att den är klar inom två månader.
"Världen väntar inte på oss, Europa väntar på oss, att vi tar en starkare ledarskapsroll igen", sade han.
Holger Schmieding på Berenberg noterade att de politiska ytterkanterna (AfD och vänsterpartiet Die Linke) tillsammans har samlat mer än en tredjedel av mandaten och därmed gemensamt kan blockera alla ändringar i den tyska konstitutionen, som endast kan revideras med en två tredjedels majoritet.
"Populisterna kan alltså lägga in veto mot alla försök att lätta på den så kallade skuldbromsen som är inskriven i konstitutionen, inklusive påfyllningen av den befintliga specialfonden för försvaret eller skapandet av en ny sådan fond", skrev han.
I en tid då det är avgörande att öka försvaret och sänka skatterna, kan Tyskland därmed få svårt att hitta det finanspolitiska utrymmet för detta.
Commerzbanks chefekonom Jörg Krämer tror att en framtida koalition mellan CDU/CSU och SPD sannolikt kommer att kunna komma överens om mer pengar till infrastruktur och i slutändan driva igenom detta trots en blockerande minoritet av högerpartiet AfD och Vänsterpartiet.
"Det skulle vara bra för näringslivet. CDU/CSU och SPD har dock väsentligt olika åsikter inom många områden av den ekonomiska politiken, som skatte-, social- och klimatpolitik. Detta minskar sannolikheten för en nystart i den ekonomiska politiken, vilket är brådskande efter fem år av stagnation i Tysklands BNP", skrev Krämer i ett kundbrev.
Enligt ekonomiprofessor Hubert Fromlet, senior rådgivare vid Tyska-Svenska Handelskammaren ligger oavsett sammansättningen av den kommande regeringen en oerhörd press på samtliga koalitionspartner.
"Även efter valet lever hoppet att Tyskland kommer att klara en ny (ekonomisk) politik i den nu uppenbara stora koalitionen – helt enkelt för att CDU/CSU som största regeringsparti och Friedrich Merz som blivande förbundskansler är piskade att lyckas, även om inte allt önskvärt kommer att kunna förverkligas. Alternativet med fortsatt ekonomisk dalgång förskräcker – men också för att en ånyo misslyckad regering skulle kunna bädda för ytterligare framgångar för högerextrema AfD", skrev Fromlet i en kommentar.
Tyska IFO-index över klimatet inom näringslivet i Tyskland kom in något svagare än väntat och utfallen för föregående månad reviderades ned en aning. Index var oförändrat på 85,2 i februari jämfört med föregående månad, under väntade 85,8.
IFO-chefen Clemens Fuest noterade att företagen var något mindre nöjda med de pågående affärerna, men att förväntningarna dock ljusnade något.
"Den tyska ekonomin väntar och ser", sade han.
Eurozonens definitiva utfall för EMU-KPI för januari kom i linje med det preliminära.
ECB-rådsledamoten Pierre Wunsch varnade i en intervju med Financial Times för att euroområdet riskerar att "sömngångaraktigt" genomföra för många räntesänkningar och måste vara redo att snart göra en paus.
USA-räntorna pekade cirka 4 punkter nedåt vid svensk stängning.
Sofia Polhammer +46 8 5191 7937
Nyhetsbyrån Direkt