Fortsatt stora utmaningar efter valet gällande Tysklands strukturella ekonomiska problem - DWS (Finwire)
Utfallet i det tyska valet kan på kort sikt vara en besvikelse för aktiemarknaden, men på medellång sikt kommer de politiska konsekvenserna spela större roll än valresultatet. Det skriver DWS i ett inlägg på sin hemsida.
Kristdemokraterna var de som fick störst andel röster men fick inte tillräckligt med mandat för att kunna reformera Tyskland på det sätt man hoppats. En koalition mellan Kristdemokraterna och Socialdemokraterna ses som det mest troliga scenariot enligt kapitalförvaltaren.
"Det finns nu en påtaglig känsla av brådska bland de politiska beslutsfattarna, inte minst mot bakgrund av internationella påtryckningar. Detta kan bana väg för en relativt smidig koalitionsbildning, vilket kan komma att bli en något positiv överraskning för marknaderna", skriver DWS.
Vidare skriver man att det kan ta några dagar innan konsekvenserna av valresultatet visar sig, framförallt när det gäller vilka som kommer att förhandla med vem, tidsram för förhandlingarna samt potentiella förändringar i partiledningen. När det gäller konsekvenser för den ekonomiska politiken uppges det vara tre punkter som sticker ut.
För det första menar DWS att den nya regeringen kommer få det mycket svårt att få igenom grundlagsändringar då man inte kommer ha två tredjedelars majoritet. Det begränsar möjligheterna för förändringar av den så kallade skuldbromsen.
"Tyskland kommer dock sannolikt att fortsätta att följa Europeiska unionens (EU) lagstiftning, vilket också begränsar det finanspolitiska manöverutrymmet."
För det andra skriver man att behovet av kompromisser under koalitionsförhandlingarna kommer begränsa hur mycket Friedrich Merz kan leverera på områden som sänkta skatter och byråkrati.
Tredje punkten är att det finns en påtaglig känsla av brådska bland politiska beslutsfattarna, inte minst mot bakgrund av internationella påtryckningar och en lång period av osäkerhet ska absolut inte uteslutas ännu. Däremot menar man att detta kan bana väg för en relativt smidig koalitionsbildning.
Gällande konsekvenserna för olika tillgångsslag skriver DWS att man förväntar sig en begränsad påverkan för både tyska och europeiska statsobligationer samt valutamarknaden.
För aktiemarknaden finns det en viss besvikelse på de tyska aktiemarknaderna över att kristdemokraterna inte fått ett starkare mandat för avreglering och fördelningspolitik. Dock skriver man att sådana reformer skulle haft en mindre omedelbar inverkan på vinstförväntningar. Den stora frågan är istället hur snabbt Europas största ekonomi kan bilda en effektiv regering mot bakgrund av exempelvis amerikanska tullhot.
"När det gäller fastigheter vill vi lyfta fram begränsningarna för hur snabbt bostadshyror kan höjas i områden med snabbt stigande hyror (så kallad 'Mietpreisbremse', som för närvarande löper ut i slutet av året). Den avgående regeringen planerade redan att förlänga detta till 2029 på relativt gynnsamma villkor för hyresvärdar. Med tanke på att hyror är en viktig valfråga, särskilt när det gäller att mobilisera stöd för vänstern, skulle vi inte bli förvånade över att se något strängare restriktioner än vad som tidigare planerats."
Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire