RÄNTOR/VALUTOR
RÄNTOR NED, TJÄNSTE-PMI SJÖNK PÅ FLERA HÅLL (Direkt)
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna sjönk 3-5 punkter på onsdagen, USA-räntorna fortsatte ned och dollarindex backade till 107,55. Tjänste-PMI kom överlag in lite svagare.
I euroområdet sjönk tjänste-PMI till 51,3 från 51,6 föregående månad, preliminärt rapporterades 51,4. Det kombinerade steg till 50,2 från 49,6 föregående månad, då industri-PMI förbättrats.
Cyrus de la Rubia, chefekonom vid HCOB, såg ändå en uppmuntrande start på året.
"Tillväxten verkar ha en chans igen när kombinerade PMI har stigit över 50-strecket för första gången på sju månader. Detta tack vare tjänstesektorn, som expanderade sin affärsaktivitet i en blygsam men snabbare takt än förra månaden", sade han.
ECB:s chefekonom Philip Lane noterade att tullar innebär en nedåtrisk för aktiviteten men att inverkan på inflationen är mer osäker. Generellt ser han skäl att fortsätta med en prövande ansats möte till möte.
ECB väntas sänka räntan vid nästa möte men sedan är osäkerheten större, när de närmat sig eller nått toppen i ett tänkt intervall för den neutrala räntan.
Vid det läget kanske även Donald Trumps hot om tullar mot EU klarnat. Financial Times rapporterar att EU i så fall är redo att slå till mot de stora techbolagen i Silicon Valley genom ett mer potent verktyg mot påtryckningar, ACI. Generellt väntas EU vilja agera proaktivt och förhandla sig ur tullhotet.
Importen till USA steg till rekordhöga 364,9 miljarder dollar i december, samtidigt som exporten sjönk till 266,5 miljarder. För helåret 2024 ökade handelsunderskottet med 17 procent till 918,4 miljarder dollar.
Arbetsmarknaden visar blandade signaler. ADP:s mätning visade på 183.000 fler sysselsatta i privat sektor i januari, över väntade 150.000, men det följer på färre lediga jobb (JOLTS) än väntat på tisdagen.
ISM:s tjänste-PMI sjönk till 52,8 från 54,0 föregående månad, under väntade 54,3. Nya order sjönk till 51,3 och prisindex sjönk till 60,4, medan jobbindex steg till 52,3 från 51,3.
Feds vicechef Philip Jefferson sade på tisdagen att han ser gradvisa sänkningar som det mest troliga framöver när de närmar sig en neutral hållning, de inte har några skäl till brådska i agerandet.
Fed-chefen i Richmond, Thomas Barkin, Fedchef i Richmond, sade å sin sida att det råder stor osäkerhet om tullarna, men även immigration, regleringar och andra frågor.
Det finns därför skäl att "vänta-och-se" med penningpolitiken, även om det fortsatt lutar åt sänkningar i år.
USA-räntorna vände upp efter ADP men sjönk efter ISM, och netto var tioåringen vid svensk stängning cirka 10 punkter lägre på 4,42 procent.
Silf/Swedbanks inköpschefsindex för den svenska tjänstesektorn sjönk till 50,1 i januari från 51,2 föregående månad, där delindex för leveranstider svarade för det största negativa bidraget. Index för rå- och insatsvarupriser steg till 60,4 från 57,5 i december, den högsta nivån på över ett år.
Det kombinerade inköpschefsindexet (tjänster och industrin) sjönk samtidigt till 50,9 från 51,5, tredje månaden i rad med nedgång. Det är den lägsta nivån sedan september och under det historiska snittet på 55,2.
I protokollet från Riksbankens senaste möte, då räntan sänktes med 25 punkter till 2,25 procent (vilket är botten i Riksbankens räntebana från december) flaggade flera ledamöter, däribland Aino Bunge och Anna Breman, för att de vill se tydliga tecken på fortsatt återhämtning i ekonomin vid kommande möten om de inte ska behöva sänka mer. Chefen Erik Thedéen tycktes däremot mer nöjd med dagens räntenivå.
Svenska räntor sjönk i linje med övriga Europa, medan kronan stärktes cirka 1å öre till 10:89 mot dollarn.
Japanska räntor steg 1-2 punkter på onsdagen, medan yenen stärkts till 153:30 mot dollarn, delvis i spåren av högre löneökningar som kan underlätta för Bank of Japan att höja räntan.
Kinabörserna sjönk initialt efter helgledigheten. Här sjönk inköpschefsindex för tjänstesektorn till 51,0 i januari jämfört med 52,2 i december, enligt index från Caixin/S&P Global.
Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933
Nyhetsbyrån Direkt