REGERINGEN
SKÄRPER KRAV PÅ ARBETSLÖSA - PERSSON (Direkt)
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Sverige befinner sig i en utdragen lågkonjunktur och regeringen ser också framför sig en utdragen lågkonjunktur även på arbetsmarknaden. Nya grupper riskerar att bli arbetslösa och det finns en risk för ökad långtidsarbetslöshet. Samtidigt tycker regeringen att systemet för de arbetslösa är för slappt och skärper därför kraven.
Det sade arbetsmarknadsminister Mats Persson vid en pressträff om hur regeringen ser på arbetsmarknadsläget på tisdagen.
Regeringen ser en gradvis återhämtning på arbetsmarknaden under året. Det tar tid, men det kommer att vända, enligt ministern.
Han noterade att ökningen i arbetslösheten har planat ut och att antalet varsel låg på en lägre nivå under 2024 än under 2023, men var högre än de föregående åren.
Samtidigt ser regeringen hur grupper som tidigare har varit väldigt starka och inte påverkats av arbetslöshet nu riskerar att bli arbetslösa.
Majoriteten av de arbetslösa är utrikesfödda, men nu ökar arbetslösheten även bland inrikes födda män, bland annat i byggsektorn.
Arbetsmarknadsministern noterade samtidigt att det finns en hel del lediga jobb och att en hel del jobb tillsätts.
"Även i en lågkonjunktur finns det lediga jobb att söka och en hel del som blivit arbetslösa hittar ett nytt jobb", sade han och tillade att det är en underliggande styrka i svensk ekonomi.
Under året planerar regeringen att öka kraven på den som deltar i olika program och aktiviteter, bland annat säkerställa att de dyker upp på aktiviteten, men även att den arbetslöse söker anvisad utbildning.
I dag är det ungefär en tredjedel av de arbetslösa som inte har någon aktivitet alls och nu vill regeringen alltså få de arbetslösa att göra sitt yttersta för att hitta nytt jobb eller utbilda sig.
"Den enskilde har ett ansvar själv att söka jobb, att utbilda sig och gå olika typer av insatser", sade han.
De som inte följer anvisningarna kommer att bli föremål för mer kännbara sanktioner, även om arbetsmarknadsministern vid pressträffen inte gav några konkreta exempel på hur dessa kommer att se ut.
Mats Persson konstaterade även att tendenserna till handelskrig i grunden är dåligt för svenska jobb, även om det i nuläget är omöjligt att kvantifiera.
Sofia Polhammer +46 8 5191 7937
Nyhetsbyrån Direkt