RÄNTOR/VALUTOR
RÄNTOR VÄNDER UPP, MEN TULL-ORON FORTSÄTTER (Direkt)
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna vänder uppåt i förmiddagens handel på tisdagen när oron för omedelbara handelskonflikter dämpas. Euron noteras samtidigt högre mot dollarn jämfört med på måndagseftermiddagen.
På måndagskvällen blev det klart att det blir 30 dagars vapenvila på båda fronter i det som Wall Street Journal (WSJ) har kallat historiens dummaste handelskrig.
WSJ konstaterar nu att de eftergifter som Kanada och Mexiko har gett inte är något bevis för att importtullar är det "geniala maktspel" som Trumpmedia skryter om.
"Den 25-procentiga gränsskatten kan komma tillbaka om en månad om herr Trump är på fel humör, eller om han inte gillar någonting de utländska ledarna har sagt eller gjort", skriver WSJ, och tillägger att det är oklart vad Trump egentligen vill uppnå.
USA:s nya 10-procentiga tullar på importvaror från Kina började däremot att gälla på tisdagen, vilket fick Kina att svara med att annonsera 10-15-procentiga tullar på vissa importvaror från USA från och med den 10 februari.
Deutsche Banks Jim Reid noterar att marknaderna visserligen har andats ut något, relativt helgens oro, men de senaste dagarna har ändå rest många frågor om Trumps planer för tullpolicyn.
"Vissa omedelbara eftergifter om gränsfrågor har undvikit en omedelbar allvarlig upptrappning, men Trumps kommentarer antyder att han kommer att använda fördröjningen för att tvinga fram bredare ekonomiska eftergifter", skriver Jim Reid i ett kundbrev.
Han tillägger att givet att importtullar kan ses som det starkaste ekonomiska verktyg som presidenten kan använda efter eget tycke "så bör vi definitivt räkna med att de kommer att fortsätta att användas både för att skapa förhandlingsöverläge och för att uppnå olika mål, som leveranssäkerhet, vinstgenerering och för att minska handelsunderskott".
I Sverige stod protokollet från Riksbankens policymöte den 28 januari i fokus på förmiddagen, och det antyder att ledamöterna nu överlag är relativt nöjda med den aktuella räntenivån.
Riksbankschefen Erik Thedéen konstaterade att Riksbanken, med räntebeslutet, fullföljde processen att normalisera räntan.
"Min bedömning är att styrräntan i och med dagens beslut förmodligen har sänkts tillräckligt mycket. En uppgång i den ekonomiska aktiviteten mot slutet av 2024 ger stöd till den bedömningen och till de prognoser vi publicerade i december", sade han.
Kollegan Anna Breman påtalade också vikten av tålamod för att se effekterna av tidigare räntesänkningar, men hon vill se bevis - som borde komma i närtid.
"Vid mötena i mars och maj kommer det därför att vara viktigt att vi får statistik som bekräftar att svensk ekonomi verkligen tar fart", sade hon.
Per Jansson sade att hans sammantagna intryck av olika inflationsindikatorer var att de kan tyda på ett högre inflationstryck, som kanske också är lite högre än normalt, även om inflationsutfallet i december överraskade "en del på nedsidan". Han såg dock en "oroande" prisutveckling i producentledet.
"Den här utvecklingen bekymrar mig en hel del, inte minst mot bakgrund av att den internationella miljön ser ut att gå mot att bli mer inflationistisk", sade han.
Swedbank bedömer att protokollet sammantaget bekräftar att Riksbanken är i ett "vänta-och-se-läge", där inkommande data kommer att avgöra om, och när, det kan komma en ny räntesänkning.
"Vi tror fortfarande att Riksbanken är för optimistiska om den ekonomiska aktiviteten och arbetsmarknadsutvecklingen på kort sikt och de kommer att behöva sänka räntan under räntebanan", skriver Swedbank, som håller fast vid prognosen om att räntan sänks med 25 punkter även i mars
Svenska räntor stiger 5-6 punkter på tisdagsförmiddagen, kronan handlas knappt 4 öre starkare mot euron jämfört med vid måndagens svenska stängning.
USA-räntorna vände upp efter svensk stängning på måndagen på beskeden om att det amerikanska handelskriget med Kanada och Mexiko skjuts upp en månad, och räntorna fortsätter att stiga svagt så här långt på tisdagen.
Den normalt relativt duvaktiga Fedchefen i Chicago, Austan Goolsbee, sade på måndagskvällen att centralbanken måste gå mer försiktigt fram med fortsatta räntesänkningar med tanke på den ökade osäkerhet som Trumpadministrationen skapar.
"Nu måste vi vara lite mer försiktiga och klokare med hur snabbt räntorna kan sänkas, eftersom det finns en risk för att inflationen är på väg att börja stiga igen", sade han.
Enligt Goolsbee blir det svårt för Fed att utvärdera vilka effekter kan få, och att skilja tecken på överhettning från temporära resultat av ett tilltagande handelskrig.
"Vi försöker sniffa rätt på vad som är den genomgående linjen, och vi kanske måste sakta ner farten för att komma till avräkningspunkten när vi har så mycket osäkerhet", sade han.
Eftermiddagens USA-datakalender inkluderar JOLTS-data, med bland annat lediga jobb, för december samt industriorderdata för samma månad, båda klockan 16.00.
tisdag kl 10.25 (måndag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 11:0535 (11:1899) EUR/USD 1:0344 (1:0255)
EUR/SEK 11:4357 (11:4743) USD/JPY 155:10 (154:16)
Ty obl 2 2,06 (2,02) Ty obl 10 2,41 (2,37)
US obl 2 4,26 (4,23) US obl 10 4,57 (4,48)
Sv obl 2 1,84 (1,79) Sv obl 10 2,24 (2,19)
Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936
Nyhetsbyrån Direkt