KINNEVIK
ANDELEN ONOTERADE INNEHAV ETT EXTREMFALL - VD (Direkt)
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kinnevik står fast vid att 40 procent av dess innehav väntas bli börsnoterade de kommande åren. Investmentbolagets kassa, som nu motsvarar 28 procent av substansvärdet, ska framöver utgöra en mindre del. Men återköp av egna aktier, som styrelsen fått mandat för, ska man "återkomma" till.
Det säger bolagets vd Georgi Ganev i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.
Kinnevik, vars ambition är att vara Europas ledande börsnoterade tillväxtinvesterare, uppgav vid sin kapitalmarknadsdag i höstas att 40 procent av investmentbolagets portföljinnehav väntas vara börsnoterade under de kommande åren.
"Det är i sig ingen målsättning, men det är vad vi tror kommer att ske med vår portfölj", säger Georgi Ganev.
I nuläget är omkring 95 procent av Kinneviks portföljbolag onoterade.
"Det är ett extremfall som har att göra med att våra bolag verkar i en marknad där börsnoteringar inte har varit aktuella under de föregående åren. Bara det att några av våra större kärninnehav skulle gå till börsen, vilket är fullt möjligt, så skulle den här siffran eller förhållandet ändras ganska snabbt och i alla fall komma in i spannet 20-30 procent", säger Georgi Ganev och fortsätter:
"Över tid, i och med att vi är långsiktiga ägare, och kan tänka oss att vara ägare även efter att bolaget har noterats så kommer en större del av vår portfölj vara noterad."
Ett bolag som ligger nära till hands, enligt Kinneviks vd, är Travel Perk. Under det fjärde kvartalet investerade Kinnevik 485 miljoner kronor i det europeiska resebokningsbolaget, som är ett av fem kärninnehav.
"Vi är största ägare i Travel Perk, och jag tror att vi alla har den synen att Travel Perk har bevisat sin plattform och att då försöka gå mot en försäljning som innebär att Travel Perk blir uppköpt av en strategisk spelare är mindre troligt. Och lyssnar man på bolagets grundare så har han en ambition att låta det här växa under lång tid, och då tror vi att börsen kan vara rätt miljö", fortsätter Kinnevik-chefen.
Ett annan noteringskandidat är det amerikanska vårdbolaget Spring Health, som är Kinneviks enskilt största innehav.
"Där finns det inga konkreta planer på en notering, men även här har grundarna varit väldigt tydliga med att det är högst troligt att det är nästa tillväxtfas i den publika miljön".
Totalt under 2024 gjorde Kinnevik investeringar om 3.588 miljoner kronor. Kinnevik vill inte uppge hur mycket som kommer att läggas på investeringar under 2025. På kapitalmarknadsdagen i oktober kommunicerades att bolaget förväntar sig att investera mellan 15–20 miljarder kronor under den kommande femårsperioden. 40 procent förväntas investeras i nya bolag och 60 procent i existerande bolag.
"Vi ger inte något investeringsmål för enskilda år eftersom vi tycker att det är viktigt att utnyttja den starka position vi har. När möjligheterna dyker upp är vi redo att investera, men vi vill inte ha krav på oss att investera de här pengarna för tidigt", vd Georgi Ganev och fortsätter:
"Det vi har sagt under hela 2024 har varit att vi vill koncentrera vår portfölj till våra huvudinnehav, och vi vill även se till att hela portföljen inte kräver för mycket kapital för att nå lönsamhet, och dit har vi nu kommit. I vårt fjärde kvartal i fjol var det många bolag som nådde lönsamhet. Spring Health och Travel Perk är två inom kärninnehaven som gjort det, men det är även en handfull andra bolag som gjort det. Det möjliggör att den kassa vi har kan gå till investeringar i dels snabbväxande portföljbolag, dels i nyinvesteringar inom våra sektorer."
När det gäller investeringar under det fjärde kvartalet fyllde Kinnevik på med 438 miljoner kronor i det amerikanska bioteknikbolaget Enveda.
"Det gjorde vi för att vi för första gången ser en av deras läkemedelskandidater komma in i en klinisk studie. Det här görs till en fjärdedel av den totala tiden jämfört med andra bolag och till en tiondel av kostnaden. Vår investeringshypotes är att den här plattformen med hjälp av AI och dess enorma datapool kan ta fram läkemedlet på ett effektivare och snabbare sätt", säger Georgi Ganev.
Vad är det för typ av läkemedelskandidater det handlar om?
"De framställer läkemedel som man kan ta oralt, som i pillerform. Det är små molekyler, och inte genmodifiering eller förändring av DNA eller RNA. I det här fallet är det en läkemedelskandidat som rör eksem. Sedan har de en rad spännande kandidater som totalt uppnår en marknadspotential om 1 miljard dollar."
Kinnevik fyllde även på med 58 miljoner kronor i värmepumpsföretaget Aira, som delvis konkurrerar med den börsnoterade värmepumpstillverkaren Nibe.
"Det har gjorts med bakgrund i en stark utveckling. Aira uppnådde en omsättning på över en miljard kronor förra året efter bara ett års verksamhet", fortsätter Georgi Ganev.
Hur ser du på Airas utsikter för 2025?
"De har höga mål på tillväxt. Vi anser att man redan nu har byggt upp en stark organisation och är en ledande aktör i de länder där man är verksamt (Tyskland, Storbritannien och Italien, reds anm). Det kommer, som vi ser det, att ske ett enormt skifte från gas- och pelletsbrännare till värmepumpar. Dels för att man vill bli oberoende av gas, dels av klimatskäl. Det enorma skiftet till värmepumpar gör att marknaden är enorm. Tillväxtpotential är minst lika god 2025 och 2026."
Under det fjärde kvartalet minskade Kinneviks nettokassa till 10,9 miljarder kronor (12,2), en kassa som väntas fortsätta minska under de kommande åren.
"Men vi ska också ha klart för oss att vi förutsätter att det under de kommande åren kommer frigöras kapital för vår portfölj. Men netto kommer kassan, allt annat lika, att minska. Nu är den rekordstor, och det tror jag är en tillgång när marknaden ser ut som den gör. Har du mycket tillgång till likvida medel så kan du också göra bra investeringar, både i befintliga och nya bolag. Men över tid ska inte andelen av vårt substansvärde vara så bundet i kassan", säger Georgi Ganev.
Per den 31 december stod Kinneviks nettokassa för cirka 28 procent av det totala substansvärdet.
Vad är en rimlig nivå på nettokassan för Kinnevik?
"Vi har inte gett ett konkret mål eller någon procentsats för det. Men i förhållande till vår totala portföljstorlek så har vi tidigare sagt 10-20 procent av det totala substansvärdet är bra när du är en tillväxtinvesterare. I det här fallet är det för mycket, det är i överkant."
Lite av en följetong kring Kinnevik, i takt med att aktiekursen sjunkit, har varit påtryckningar från marknadsaktörer om att inleda återköp. I december gav en extrastämma Kinneviks styrelse mandat att genomföra just återköp av aktier. Ännu har det inte använts.
"När det kommer att ske får vi återkomma till. Det vi har sagt är om vi principiellt skulle avyttra bolag i vår portfölj och få likvida medel utöver den starka nettokassa som vi redan har då är det här ett intressant alternativ", säger Georgi Ganev.
Framöver väntas Kinneviks valberedning föreslå en ny styrelseordförande sedan James Anderson beslutat sig för att inte ställa upp för omval.
"Jag har en dialog med valberedningen, där jag ger min syn på vad bolaget står inför, och det är klart att det är jätteintressant för mig. Jag vet inget om något besked än, men jag förväntar mig ett besked som alla andra inför årsstämman i maj", säger Georgi Ganev.
Vad skulle du gärna se för typ av ordförande?
"Det är ingenting som jag vill resonera om med media, utan den dialogen har jag med valberedningen."
Kinnevik håller årsstämma 12 maj.
Gustaf Andersson +46 8 5191 7906
Nyhetsbyrån Direkt