RÄNTOR/VALUTOR
EUROPARÄNTORNA SJÖNK, EURON SVAGARE PÅ TRUMP (Direkt)
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska börser föll brett, räntorna sjönk och euron försvagades till 1:026 mot dollarn på måndagen efter helgens tullbesked från USA:s president. Den mexikanska peson sjönk till nära treårslägsta mot dollarn, medan kanadadollarn tillfälligt var nere på 22-årslägsta. Samtidigt nådde guldpriset en ny rekordhög nivå.
Ipek Ozkardeskaya, senioranalytiker på Swissquote Bank, är säker på att Trumps drag kommer att slå tillbaka och sluta i tårar för alla.
"Men det kommer först att lägga till volatilitet och kaos på finansmarknaderna", skrev hon i ett kundbrev.
Trump utfärdade på lördagen ett presidentdekret med tullar mot Kanada och Mexiko på 25 procent på många varor, och tullar på 10 procent riktat mot Kina. Tullarna verkställs på tisdagen. De tre länderna har på olika sätt svarat på Trumps besked.
På söndagen sade Trump att han ska ha samtal med företrädare för Kanada och Mexiko på måndagen, men att dessa inte väntas ändra något i sak på kort sikt.
USA-presidenten sade även att han definitivt kommer att införa tullar även mot EU, och att det kan komma ganska snart. EU-företrädare flaggade i så fall för motåtgärder.
Frankrikes ECB-rådsledamot Francois Villeroy de Galhau sade till fransk radio på måndagsmorgonen att Trumps tullar kommer att öka den ekonomiska osäkerheten, att tullar är brutala och att de kommer att slå mot bilsektorn. Han tillade att alla förlorar på denna typ av protektionistiskt handelskrig.
Vid svensk stängning var den tyska tvåårsräntan 11 punkter ned till 2,02 procent, medan den svenska motsvarigheten slutade 7 punkter lägre på 1,79 procent. Tioårsräntorna var ned 9 respektive 5 punkter.
Kronan försvagades med 11 öre till 11:19 mot dollarn, men stärktes 2 öre till 11:47 mot euron.
Definitivt PMI-utfall för industrin i eurozonen steg till 46,6 i januari, från 45,1 föregående månad. Väntat var ett index på 46,1 i linje med det preliminära utfallet.
Cyrus de la Rubia, chefekonom vid Hamburg Commercial bank, sade att det är "definitivt för tidigt" att börja tala om "gröna skott" i euroområdets tillverkningsindustri, men uppgången i PMI i januari är åtminstone ett "första steg mot stabilisering" efter två månader med fördjupad recession.
"Även om den nya USA-administrationen troligen kommer att slå mot den europeiska tillverkningsindustrin med tullar och andra åtgärder har förtroendet för framtiden noterat en anmärkningsvärd förbättring", sade han.
Eurostat meddelade att inflationstakten i eurozonen preliminärt steg till 2,5 procent i januari. Uppgången var oväntad eftersom prognosen låg på 2,4 procent. Även kärninflationen kom in högre än väntat, 2,7 procent, samma som i december.
Commerzbank noterade att den lilla uppgången främst berodde på speciella effekter och de skarpa svängningarna i energipriserna. De kommande månaderna kommer inflationen sannolikt att falla, enligt banken.
ING Economics varnade däremot för att uppåtriskerna mot inflationen långt ifrån har avtagit.
Här hemma steg Silf/Swedbanks industri-PMI till 52,9 i januari, från 52,4 i december. Det är sjätte månaden i rad i tillväxtzonen.
Men även om PMI fortsätter stiga så ligger det ännu under det historiska genomsnittet på 54,3. I januari svarade orderingången för det största positiva bidraget, följt av sysselsättning. Leveranstider, produktion och lager gav däremot negativa bidrag till PMI.
"Svensk industri fortsatte att uppvisa en högre aktivitet än euroländernas industrier samtidigt som produktionsplanerna steg. Men om den tröga omvärldskonjunkturen består och hotet om höjda tullar blir verklighet kan det bli en utmaning för svensk industri", skrev Silf/Swedbank.
Den amerikanska tvåårsräntan handlades vid svensk stängning 2 punkter upp till 4,23 procent, medan tioårsräntan var ned 4 punkter till 4,48 procent.
ISA:s industri-PMI steg till 50,9 i januari, från 49,3 månaden före. Det var första gången över 50-strecket efter 26 månader i rad under denna nivå.
Väntat var ett index på 49,8. Såväl komponenten för sysselsättning som för priser steg.
Sofia Polhammer +46 8 5191 7937
Nyhetsbyrån Direkt