AMF Aktiefond Global
AMF Aktiefond Global – starkt avslutande kvartal med stora variationer (Finwire)
AMF Aktiefond Global avkastade 5,3 procent under årets sista kvartal, vilket var 2,6 procentenheter lägre än fondens jämförelseindex. Det blev ett starkt avslutande kvartal där skillnaden i avkastning var stor mellan regioner och sektorer.
USA noterade den högsta avkastningen med en uppgång på 12 procent, starkt drivet av att den amerikanska dollarn stärktes med 9 procent mot kronan. Asien Stilla havet steg med 2 procent och de europeiska börserna backade med 2 procent. Vid årets slut stod amerikanska aktier för cirka 67 procent av ett globalt index vilket är nytt rekord.
”Flera faktorer ligger bakom uppgången i USA, däribland en oväntat stark tillväxt, ökad optimism efter presidentvalet och det fortsatta temat artificiell intelligens som gynnade stora amerikanska teknologibolag”, säger Henrik Oh.
Den amerikanska centralbanken, FED, sänkte som väntat styrräntan i november och december men med decembersänkningen flaggades det för färre räntesänkningar framöver än väntat.
Bland sektorer gick konsumentvaror och kommunikationstjänster starkast med en uppgång på cirka 15 respektive 14 procent. Basindustri och hälsovård hade svagast utveckling med en nedgång på 7 respektive 3 procent.
I Asien Stilla havet var utvecklingen spretig. I Taiwan steg börsen med 13 procent, till stor del drivet av att det största bolaget Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) steg 19 procent på AI-temat.
”I Korea backade börsen däremot med 12 procent, delvis drivet av att det största bolaget Samsung Electronics sjönk 16 procent till följd av misslyckanden inom högbandbreddsminnen. En inhemsk politisk maktkamp som resulterade i att den sittande presidenten avsattes bidrog också till den svaga utvecklingen”, säger Henrik Oh.
Fondens främsta bidragsgivare var Salesforce, Visa, Sumitomo Mitsui Financial Group, Bank of America och TSMC. De negativa bidragen kom bland annat från fondens undervikt i Tesla-aktien, samt från innehaven i Anheuser-Busch InBev, Alibaba, Teck Resources och DHL.
Försäljningar gjordes i några av fondens större innehav, såsom Visa, Uber Technologies, Parker Hannifin, Microsoft och Salesforce och köpen skedde mer brett. Antalet innehav i fonden ökade från cirka 70 till cirka 100.
”Vad gäller utsikterna kan vi konstatera att vi går in i en miljö med risk för stigande långräntor och ökad inflation i en mer protektionistisk värld. Samtidigt ser vi fortsatt stor geopolitisk oro mellan USA och Kina.”
De största övervikterna i fonden vid årets slut var Microsoft, Visa, Salesforce, Bank of America och Intercontinental Exchange. De största undervikterna var Apple, Berkshire Hathaway, Broadcom, Exxon Mobile och Tesla.
Fondens största innehav vid kvartalets slut var Microsoft, Nvidia, Apple, Amazon och Visa.
Nyhetsbyrån Finwire