RÄNTOR/VALUTOR
RÄNTOR UPP MED MER TÅLMODIGA CENTRALBANKER (Direkt)
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Feds "hökaktiga sänkning" dämpade humöret på marknaderna med stigande räntor i såväl USA som Europa. Riksbanken följde upp med en lightversion i samma tema, vilket gav kronan lite skjuts. Dollarindex var upp över 108-nivån medan Europabörserna stod på minus.
Tyska räntor steg 2-4 punkter, medan svenska räntor var upp 10-11 punkter. Kronan stärktes 10 öre mot dollarn till 11:02, vilket ändå var 7 öre svagare från före Fed.
Riksbanken sänkte som väntat räntan med 25 punkter till 2,50 procent, för att bidra till att "inflationen stabiliseras vid målet och för att ge ytterligare stöd åt konjunkturen".
Räntan har sänkts snabbt och penningpolitiken verkar med fördröjning, vilket talar för en mer prövande ansats framöver.
"Om utsikterna står sig kan styrräntan sänkas en gång till under första halvåret 2025", skrev de.
Räntebanan visade fortsatt på en botten på 2,25 procent från sommaren, det vill säga i mitten av det nya intervallet för den "neutrala räntan" på 1,5-3,0 procent.
Erik Thedéen antydde vid pressträffen att januarimötet kan vara väl tidigt att sänka igen, och framhöll att då räntan nu närmat sig normal nivå så bör de ha mer tålamod, "är det osäkert så väntar vi hellre än agerar".
"Som alltid ligger den främsta osäkerheten runt nivån på den neutrala räntan med Riksbanken begränsad av externa förhållanden. Feds hökaktiga skifte i går och Riksbankens kommunikation i dag innebär att riskerna nu ligger mot bara en sänkning nästa år", skrev Oxford Economics.
De svenska storbankerna såg också beskedet som lite mer hökaktigt än väntat. Swedbank tror att svagare tillväxt och inflation kan knuffa Riksbanken i en mer duvaktig riktning men Riksbankens ton är ändå en uppåtrisk för deras antagande om en styrränta på 1,75 procent nästa år.
Danske Bank justerade sin prognos och ser nu en paus i januari och därefter endast två sänkningar i mars och juni.
Nordea tror att Riksbanken sänker i januari men gör en paus i mars, Handelsbanken ser bara en sänkning till.
SEB står kvar vid sin prognos om en sänkning med 25 punkter i januari och mars, även om risken för senareläggning har ökat. De noterade att marknadens förväntningar om sänkningar nästa år dragits upp med cirka 10 punkter, och ser nu en ränta på cirka 2 procent andra halvåret 2025.
Norges Bank lämnade räntan oförändrad på 4,50 procent. Tillväxten har varit bättre än väntat men inflationen sjunker, räntan väntas "mest sannolikt" sänkas i mars nästa år. Räntebanan drogs dock upp, och lutar nu mer åt tre sänkningar nästa år än fyra.
Även Bank of England lämnade som väntat räntan oförändrad, på 4,75 procent, men här reserverade sig tre ledamöter och ville sänka med 25 punkter. Majoriteten ansåg att en "gradvis" strategi för att minska åtstramningen var mest lämplig. Pundet fick förnyat tryck nedåt mot dollarn efter räntebeskedet.
USA-räntorna fortsatte upp i spåren av Feds räntebesked på onsdagen, med den tvååriga statsobligationen 10 punkter högre till 4,32 procent. Federal Reserve sänkte då räntan med 25 punkter till 4,25-4,50 procent.
Fed-chefen Jerome Powell erkände att det stått och vägt om de skulle sänka nu och att de behöver se mer framsteg med inflationen för att sänka räntan vidare.
"Vi har rört oss snabbt för att komma hit, men framöver så kommer vi att gå långsammare fram", sade han.
Medianen i räntebanan, "dot plot", har dragits upp med 50 punkter och visar nu endast 50 punkters sänkning nästa år. Intervallet är samtidigt brett, från sänkning med 125 punkter till ingen sänkning alls.
Bank of Japan lämnade räntan oförändrad på 0,25 procent, men en ledamot, Tamura Naoki, ville höja. BOJ-chefen Kazuo Ueda signalerade dock ingen brådska, utan sade att de behövde "ett snäpp till" i information för att höja, och det är oklart om de har det till januarimötet.
Marknadens prissättning visade på minskad sannolikhet för att BOJ agerar då utan kan vänta till mars. Yenen, som redan tappat, fortsatte utförsbacken till 157:10 mot dollarn.
Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933
Nyhetsbyrån Direkt