RÄNTOR/VALUTOR
SMÅ RÄNTERÖRELSER, EURON SVAGARE MOT DOLLARN (Direkt)

2024-12-10 16:26

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna rörde sig marginellt på tisdagen medan euron tappade mot dollarn.

SCB-data på morgonen visade bland annat att BNP-indikatorn sjönk med 0,4 procent i oktober, både jämfört med månaden före och jämfört med motsvarande månad i fjol.

"Ekonomisk aktivitet minskade i oktober och hölls tillbaka av svag utveckling i bland annat hushållens konsumtion och varuexport, där den sistnämnda också återspeglas i svaga siffror för tillverkningsindustrin. Starkare siffor för bygg och offentliga myndigheter dämpade nedgången", sade Mattias Kain Wyatt, nationalekonom på SCB.

Andra oktoberutfall från SCB visade att hushållens konsumtion sjönk med 0,3 procent från månaden före och att produktionen i näringslivet minskade 0,8 procent, medan industriorder däremot steg 1,0 procent.

Handelsbankens Anders Bergvall skrev i en kommentar att den ekonomiska aktiviteten förblir svag och att utsikterna för fjärde kvartalet fortsatt är tröga, men att det finns tecken på en vändning, som starkare konsumentförtroende än normalt.

Han tillade att en kraftig ökning av hushållens disponibla inkomster och en återhämtning i hushållens konsumtion är de främsta drivkrafterna för den förväntade uppgången i BNP nästa år, men att både hårda data och sentimentindikatorerna måste fortsätta att förbättras under de kommande månaderna "för att både vår syn och Riksbankens prognos om en uppgång i konjunkturen aktiviteten i början av nästa år ska vara korrekt".

I Norge kom inflationsstatistik in högre än marknadens förväntningar, men prickade Norges Banks prognos.

SSB:s mått för kärninflationen, KPI-JAE, steg 3,0 procent i november jämfört med samma månad föregående år. Väntat var 2,8 procent.

SEB noterade att högre livsmedelspriser än väntat var den viktigaste drivkraften och livsmedelspriserna tillsammans med hyror är de främsta anledningarna till att KPI-JAE trendar över inflationsmålet.

"Matpriserna kan dock vara mycket volatila, och det finns vissa tecken på att hyrorna saktar ner. Därför fortsätter vi att förutsäga att inflationen kommer att normaliseras under det kommande året och ser nedåtrisker för Norges Banks prognos för 2025", skrev banken i ett kundbrev.

Norska kronan stärktes upp mot 6 öre mot euron i spåren på inflationsstatistiken. Svenska kronan var vid svensk stängning stabil mot euron på 11:53, men hade försvagats med 7 öre till 10:98 mot dollarn.

Tysklands definitiva KPI-utfall kom in som väntat.

USA-räntorna var 3 punkter högre, med tvåårsräntan på 4,16 procent och tioåringen på 4,23 procent.

NFIB:s småföretagsindex steg betydligt mer än väntat i november, till 101,7 från 93,7 i oktober. Väntat var en mindre uppgång till 94,2.

Novemberutfallet var det starkaste sedan i juni 2021 och det första över det historiska genomsnittet på 98,0, efter 34 månader i rad under snittet.

NFIB:s chefekonom Bill Dunkelberg konstaterade att valresultatet signalerar en stor förändring i den ekonomiska politiken, vilket lett till en ökning av optimism bland småföretagare.

Annan USA-data, som lär glädja Federal Reserve, visade att produktiviteten ökade med oreviderade 2,2 procent under tredje kvartalet, medan enhetsarbetskostnaderna däremot reviderades ned till +0,8 procent, från preliminära +1,9 procent.

Fokus riktas närmast mot november-KPI på onsdagen, där kärninflationen väntas vara oförändrad.

På valutamarknaden handlades euron kring 1:051 mot dollarn, ned från 1:057 vid svensk stängning dagen före, medan dollarn även stärktes mot yenen, till 151:9 (151:1).

Australiens RBA höll räntan oförändrad som väntat men ansåg samtidigt att riskerna mot inflationen har lättat och att förtroendet ökat något för att inflationen uthålligt rör sig mot målet.

RBA är tillsammans med Norges Bank de enda centralbankerna inom G10-valutorna som ännu inte inlett en cykel av räntesänkningar (Bank of Japan är i höjarspåret).


Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -