C WorldWide Global Equities 1C
C WorldWide Global Equities ökade 1,5 procent i oktober – gynnades av stark rapport från TSMC (Finwire)
Fonden C WorldWide Global Equities 1C steg 1,5 procent i oktober, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 3,2 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 15,6 procent och är därmed sämre än index som har ökat 23,2 procent. Det framgår av en månadsrapport från Bo Knudsen, Bengt Seger, Mattias Kolm och Peter O'Reilly.
Inledningsvis konstaterar förvaltarna att aktiemarknaderna i oktober präglades av starkare ekonomisk statistik än väntat i USA, ihållande inflation och ökande ränteförväntningar. Dessutom påverkades marknaderna av förväntningarna inför det amerikanska presidentvalet.
Gällande fondens utveckling bidrog Fiserv, TSMC och AON mest positivt till månadsavkastningen, där det förstnämnda höjde sina tillväxtutsikter för 2024 till 16-17 procent och expansionsprognosen för rörelsemarginal till över 150 baspunkter.
TSMC rapporterade samtidigt en av de mest robusta rapporterna under rapportsäsongen, enligt förvaltarna. Försäljningstillväxten ökade med 39 procent jämfört med i fjol, medan bruttomarginalen steg med 350 punkter.
För hela 2024 ser AI-intäkterna ut att tredubblas jämfört med 2023, vilket hjälper TSMC att höja sin intäktstillväxtprognos för 2024 till nästan 30 procent.
I andra änden tyngde Thermo Fisher, ASML och AIA Group, där den förstnämnda beskrivs ha haft svag tillväxt i Kina. Samtidigt levererade Thermo Fisher en rapport i linje med förväntningarna, även om den organiska tillväxten var oförändrad jämfört med föregående kvartal.
ASML släppte istället en rapport som till stor del var en besvikelse, enligt förvaltarna. Bolaget sänkte dessutom sina leverensprognoser.
"Med nyckelkunden TSMC som överträffar både Intel och Samsung, är ASML alltmer beroende av sin största kund, TSMC, och den volatila efterfrågan från kinesiska kunder. TSMC verkar ha försenat vissa order och den kinesiska DUV-efterfrågan normaliserade bokningarna till 2,6 miljarder euro, men bokningarna kom in långt under estimaten på 5,4 miljarder euro.
Inga större förändringar skedde i portföljen under månaden.
De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var HDFC Bank, Visa och Novo Nordisk med vikter om 5,7, 5,5 respektive 5,1 procent. Största sektorer var samtidigt finans, informationsteknik och industrivaror och -tjänster.
På geografisk nivå var USA & Kanada, Kontinentaleuropa och tillväxtmarknader de största regionerna med vikter om 53,7, 23,2 respektive 12,2 procent.
C WorldWide Global Equities 1C, % | oktober, 2024 |
Fond MM, förändring i procent | 1,5 |
Index MM, förändring i procent | 3,2 |
Fond i år, förändring i procent | 15,6 |
Index i år, förändring i procent | 23,2 |
Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire
Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.