RÄNTOR/VALUTOR
USA-RÄNTOR VÄNDE NER PÅ KPI-LÄTTNAD (Direkt)
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna vände ner från höga nivåer efter att amerikanska KPI-data för oktober inte bjudit på några obehagliga överraskningar.
KPI steg 0,2 procent jämfört med i september medan kärn-KPI steg 0,3 procent. KPI-inflationen steg från 2,4 procent i september till 2,6 procent i oktober medan kärn-KPI-inflationen var oförändrad på 3,3 procent – allt i linje med konsensusprognoserna.
Capital Economics noterade visserligen att kärn-KPI därmed steg med 0,3 procent för tredje månaden i rad i oktober, men de tycker inte att det behöver vara alltför oroande.
"Våra preliminära beräkningar pekar mot en lägre, målkonsistent ökning med 0,18 procent i kärn-PCE-priserna", skrev Capital Economics i ett kundbrev
Fedchefen i Minneapolis, Neel Kashkari, sade till Bloomberg tv efter statistiken att den åtminstone på rubriknivå verkar bekräfta den bana Fed är inne på. Kollegan i Dallas, Lorie Logan, manade dock senare till försiktighet med fortsatta räntesänkningar.
USA-räntorna, och dollarn, hade tidigare fortsatt stiga kraftigt efter svensk stängning på tisdagen. Utvecklingen var oregelbunden inför KPI-statistiken, då räntorna vände tydligt nedåt – men delar av nedgången togs senare tillbaka efter Logans kommentarer.
Vid svensk stängning noterades tvåårsräntan till 4,30 procent medan tioårsräntan noterade 4,42 procent, 3 punkter ner respektive 4 punkter jämfört med vid samma tid på tisdagen.
EUR/USD vände något upp efter att ha stått emot försök att bryta ner genom 1:06, men inför svensk stängning testade marknaden nya bottennivåer, vid 1:056, för den gemensamma valutan.
I Sverige visade protokollet från Riksbankens policymöte den 6 november att olika riskfaktorer innebar att räntebeslutet inte var självklart, men sammantaget var bedömningen ändå överlag att en räntesänkning med 50 punkter var ett väl avvägt beslut.
Riksbankschefen Erik Thedéen noterade ett antal risker att ta hänsyn till, bland annat relaterade till den ekonomiska politiken i omvärlden, och "gårdagens amerikanska val är naturligtvis av särskild vikt".
Frågan var om samverkande risker i omvärlden skulle kunna leda till stigande importpriser och en svagare krona, och om det i så fall skulle tala emot en sänkning med 50 punkter.
"Min bedömning är att vi bör agera på den information vi har här och nu, och den talar för en fortsatt, men något snabbare, normalisering av penningpolitiken. När inflationsriskerna är balanserade och konjunkturutvecklingen svagare än vi tidigare bedömt så är det rimligt att sänka styrräntan något snabbare", sade riksbankschefen.
Thedéen påpekade att de risker som finns, bland annat kopplade till det amerikanska valet, "talar inte entydigt för högre inflation", att USA och andra länder ändrar sin ekonomiska politik kan också leda till lägre inflation.
"Uttryckt på annat sätt: osäkerheten har ökat men den riskjusterade inflationsprognosen har inte nödvändigtvis ändrats så mycket. Det gör att det nu är rimligt att ta fasta på de svagare konjunkturutsikterna och att anpassa penningpolitiken därefter", sade riksbankschefen.
En generell bedömning bland direktionsledamöterna var att räntebanan från i september står sig relativt väl.
"Men, om utsikterna för inflationen ändras kommer penningpolitiken anpassas", sade vice riksbankschef Anna Breman.
Erik Thedéen framhöll att Riksbanken behöver ha särskild vaksamhet och handlingsberedskap för radikalt olika scenarier.
"Kronans fortsatta utveckling är här av särskild betydelse", sade han.
Bankekonomer noterade överlag att budskapen i protokollet i stort sett var de väntade, och de håller fast vid tidigare prognoser om fortsatta räntesänkningar i december och början av nästa år.
Svenska räntor steg svagt på onsdagen, tioårsräntan upp 2 punkter, till 2,17 procent, samtidigt som motsvarande tyska ränta steg 5 punkter, till 2,39 procent.
Euron stärktes drygt 2 öre mot kronan, till 11:60, medan dollarn stärktes 6 öre, till 10:98
Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936
Nyhetsbyrån Direkt