Train Alliance får EU-bidrag på över 300 miljoner kronor för projektet SMARTCargo (Finwire)

2024-10-22 08:17

Train Alliance, som är verksamma inom järnvägsindustrin, får 28,7 miljoner euro (cirka 327 miljoner kronor) i EU-bidrag för projektet SMARTCargo. Det framgår av ett pressmeddelande.

Syftet med projektet är att stärka kapacitet och funktion i den svenska delen av det europeiska järnvägsnätet TEN-T och därigenom möjliggöra en ökad övergång från fossila lastbilstransporter till gröna och hållbara järnvägstransporter.

Projektet beräknas löpa över tre år och omfattar en total projektvolym om 94,8 miljoner euro, där EU-bidraget på 28,7 miljoner euro motsvarar 30 procent. Train Alliance avser att finansiera resterande delar av projektet genom i första hand egna medel, samt vid behov genom säkrad extern finansiering i form av kreditfacilitet.

"Att Train Alliances projekt och koncept SMARTCargo har stora nyttovärden för järnvägen med sin mätbara funktion och kapacitet är nu verifierat när EU beviljar medfinansiering för genomförandet. Detta är en viktig milstolpe i arbetet med att stärka järnvägens konkurrenskraft och attraktion", säger bolagets vd Joakim Weijmer.

Stefan Linnér
stefan.linner@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -