Swedbank Robur Global Impact A
Swedbank Robur Global Impact ökade 1,12 procent i september - tagit in Novo Nordisk och Eli Lilly (Finwire)

2024-10-22 14:20

Fonden Swedbank Robur Global Impact steg 1,12 procent i september, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 1,28 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 14,16 procent och är därmed sämre än index som har ökat 19,35 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarna David Stenlund, Johan Eriksson och Linnea Zanetti.

Bland de fyra huvudområden fonden investerar inom var det starkaste "Klimat", följt av "Naturresurser". Negativa bidrag kom från investeringarna i "Grundläggande behov" och "Möjliggörande".

Inom investeringstemat Klimat var underområdet energieffektivitet det starkaste temat. Inom området fanns bland annat fondens investering i Oracle som under månaden presenterade flera nya partnerskap baserade på bolagets AI-tjänster.

"Även från elfordon kom positiva bidrag, lett av Yadea, en kinesisk tillverkare av tvåhjuliga elfordon. Inom underområdena gröna byggnader och förnybar energi kom framför allt de positiva bidragen från isoleringsbolag och förvaltare av miljöcertifierade byggnader, respektive solenergi med kinesiska solglastillverkaren Xinyi Solar i topp", skriver förvaltarna.

Förvaltarna lyfter även att hälsovårdsbolaget China Medical Systems utvecklats positivt efter att man fått ett preparat mot hudsjukdomen vitiligo godkänt av det kinesiska läkemedelsverket.

Gällande portföljaktiviteten tog man under månaden in två nya bolag i portföljen i form av Novo Nordisk och Eli Lilly.

"Båda framställer och säljer GLP-1-preparat, som förutom att behandla typ 2-diabetes även används för att framgångsrikt behandla patienter med obesitas (övervikt). Obesitas är ett stort hälsoproblem globalt eftersom det ökar risken för andra allvarliga sjukdomar och minskar människors livskvalitet."

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Nvidia, SAP och Siemens med vikter om 3,29, 2,93 respektive 2,76 procent.

Swedbank Robur Global Impact, % september, 2024
Fond MM, förändring i procent 1,12
Index MM, förändring i procent 1,28
Fond i år, förändring i procent 14,16
Index i år, förändring i procent 19,35

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Swedbank Robur Global... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -