RÄNTOR/VALUTOR
RÄNTOR FORTSÄTTER UPPÅT, SKULDER OROAR (OMS) (Direkt)

2024-10-22 10:07

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna fortsätter att stiga, främst i längre löptider i förmiddagens handel på tisdagen, detta efter markanta uppgångar på måndagen. Euron handlas samtidigt något lägre mot dollarn jämfört med på måndagseftermiddagen.

USA-räntorna har också fortsatt att stiga efter svensk stängning på måndagen, tioårsräntan har noterat drygt 4,22 procent som högst på morgonen, den högsta nivån sedan slutet av juli och upp från 4,08 på måndagsmorgonen.

Deutsche Banks Jim Reid noterar i ett kundbrev att flera faktorer bidrar till de stigande USA-räntorna, men det var ingen enskild faktor som var tydligt drivande just på måndagen. En bidragande orsak är dock IMF:s varning nyligen om att den globala offentliga skulden väntas överstiga 100.000 miljarder dollar i år, och stiga ytterligare på medellång sikt.

Frågan om snabbt stigande skulder väntas bli ett hett ämne vid IMF/Världsbankens höstmöte i veckan. I eftermiddag publicerar IMF både en ny global konjunkturprognos, klockan 15.00, och en ny finansiell stabilitetsrapport, klockan 16.15.

Stigande förväntningar om en Trumpseger i presidentvalet om två veckor bedöms enligt flera ekonomer bidra till de stigande USA-räntorna. Deutsche Banks USA-ekonomer påpekar dock att oavsett vem som vinner valet så kan budgetunderskotten uppgå till 7-9 procent 2026-2028.

"Det är nivåer som saknar motstycke med undantag för större krig eller massiva ekonomiska chocker, som den globala finanskrisen och covid-19", skriver Jim Reid.

Han tillägger att förväntningarna om ytterligare räntesänkningar från Federal Reserve fortsätter att sjunka. Prissättningen för styrräntan efter FOMC-mötet i mars 2025 har stigit tillbaka över 4 procent för första gången sedan i augusti, från 3,4 procent som lägst i slutet av september.

"Det kommer efter att Fed-talare har fortsatt att uttala preferenser för gradvisa lättnader framöver. Kansas City Feds chef Schmid föredrar 'blygsamma' sänkningar medan chefen för Fed Minneapolis, Kashkari, förutser 'några fler modesta sänkningar'", skriver Jim Reid.

Fed-chefen i San Francisco, Mary Daly sade dock under natten till tisdagen att hon räknar med att Fed kommer att fortsätta att sänka räntan för att motverka risken för ytterligare försvagning på arbetsmarknaden.

"Så här långt har jag inte sett någon information som skulle antyda att vi inte ska fortsätta att sänka räntan… Detta är en väldigt stram ränta för en ekonomi som redan är på en bana mot 2 procents inflation, och jag vill inte se arbetsmarknaden försvagas ytterligare", sade hon.

Terminsmarknaden prisar för närvarande in cirka 87 procents sannolikhet för att Fed kommer att sänka styrräntan med 25 punkter den 7 november, men "bara" drygt 65 procent sannolikhet för att styrräntan kommer att vara 50 punkter lägre än nu efter decembermötet, ner från knappt 77 procent i slutet av förra veckan.

I Sverige presenterade Konjunkturinstitutet (KI) en lönebildningsrapport på förmiddagen. Där konstateras att arbetsmarknadens parter går in i 2025 års avtalsrörelse när svensk ekonomi befinner sig i en lågkonjunktur. Men de senaste årens höga inflation har också gröpt ur löntagarnas reallöner "kraftigt", och de ligger nu på samma nivå som 2015.

"Samtidigt som reallönerna har fallit har näringslivets lönsamhet varit relativt hög. Utvecklingen skiljer sig dock åt mellan olika delar av näringslivet och olika mått på lönsamhet ger en splittrad bild", skriver KI.

KI bedömer att den potentiella produktivitetsutvecklingen i näringslivet kan bli 1,6 procent på lång sikt, men påpekar samtidigt att den faktiska produktivitetstillväxten i de flesta industrialiserade länder, inklusive Sverige, har varit låg sedan finanskrisen, "och något tydligt skifte uppåt har ännu inte observerats".

KI bedömer ändå att en långsiktig nominell löneökningstakt på 3,5 procent är förenligt med Riksbankens inflationsmål.

Svenska statsobligationsräntor stiger 2-4 punkter på tisdagsförmiddagen, kronan handlas samtidigt drygt 1 öre högre mot euron jämfört med vid svensk stängning på måndagen.

Den europeiska datakalenderns är tunn på tisdagen, blickarna riktas i stället främst mot kommentarer från Bank of Englands chef Andrew Bailey, klockan 15.25, och ECB-chefen Christine Lagarde, klockan 16.00. Klockan 17.00 talar också ECB:s chefekonom Philip Lane.

Från USA inväntas Richmond Feds industriindex, klockan 16.00, samt ett anförande från Fedchefen i Philadelphia, Patrick Harker, även det klockan 16.00.



            tisdag kl 10.00 (måndag kl 16.15)
           ====================================
USD/SEK    10:5249  (10:5194)  EUR/USD    1:0836  (1:0846)
EUR/SEK    11:4051  (11:4188)  USD/JPY    150:99  (150:17)
Ty obl 2      2,21     (2,20)  Ty obl 10    2,32    (2,28)
US obl 2      4,06     (4,00)  US obl 10    4,21    (4,15)
Sv obl 2      1,82     (1,80)  Sv obl 10    2,19    (2,15)

Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -