LÖNEAVTAL
INDUSTRIARBETSGIVARNA KRITISKA MOT KI-RAPPORT (Direkt)

2024-10-22 13:29

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Industriarbetsgivarna är kritiska mot Konjunkturinstitutets lönebildningsrapport, som publicerades på tisdagen. Enligt dem kan lönebildningen inte "baseras på förhoppningar", utan den internationella konkurrenskraften måste vara ledande.

"Sverige är ingen isolerad ö. Svenska faktorer kan inte styra lönebildningen, det är den internationella konkurrenskraften som är vägledande", säger Kerstin Hallsten, Industriarbetsgivarnas chefekonom, i en kommentar till rapporten.

Hallsten noterar att Konjunkturinstitutets syn är att löneökningstakten i hög grad bestäms av produktivitetsutvecklingen på lång sikt. Hon håller med om att den är en viktig faktor, men ytterst är det en förbättrad internationell konkurrenskraft som ska vara styrande enligt Industriavtalet.

KI skriver i rapporten att produktiviteten i näringslivet i genomsnitt ökat med 1 procent per år 2009–2023 och att de på lång sikt bedömer att tillväxten är 1,6 procent per år.

Enligt Kerstin Hallsten bygger KI:s syn på löneutrymmet alltså på en förhoppning att tillväxten i produktiviteten stiger på sikt. De lyfter även att bedömningen är osäker både när det gäller takten och från när tillväxten blir högre.

"Det finns faktorer som kan bidra till en högre tillväxt i produktiviteten, men det finns även faktorer som pekar i motsatt riktning. Sammantaget finns det för närvarande inget som talar för någon betydande ökning av produktiviteten i närtid och det går inte att basera lönebildningen på förhoppningar", säger Kerstin Hallsten.


Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -