KI
LÖNEÖKNINGSTAKT AVHÄNGIG PRODUKTIVITETSUTVECKLING – RPT (Direkt)

2024-10-22 09:25

STOCKHOLM (Direkt) Arbetsmarknadens parter går in i 2025 års avtalsrörelse när svensk ekonomi befinner sig i en lågkonjunktur och löneökningstakten framöver förväntas i hög grad bero på produktivitetsutvecklingen, som på sikt bedöms stiga. I snitt har denna legat på en lägre nivå sedan finanskrisen.

Det skriver Konjunkturinstitutet, KI, i sin Lönebildningsrapport.

KI konstaterar att de senaste årens höga inflation har gröpt ur löntagarnas reallöner kraftigt, som nu ligger på samma nivå som 2015. Samtidigt som konjunkturen har försämrats har inflationen fallit tillbaka och ligger nu under Riksbankens inflationsmål.

Enligt KI kommer ekonomin att återhämta sig gradvis under 2025 och 2026.

Samtidigt som reallönerna har fallit har näringslivets lönsamhet varit relativt hög. Utvecklingen skiljer sig dock åt mellan olika delar i näringslivet och olika mått på lönsamhet ger en splittrad bild.

Lågkonjunkturen har även fått återverkningar på arbetsmarknaden och arbetslösheten har stigit. Arbetslösheten är koncentrerad till specifika grupper och ligger på en hög nivå även i ett internationellt perspektiv.

"Arbetsmarknadens parter behöver väga in dessa och andra faktorer när de ska komma överens om en lämplig löneökningstakt i den stundande avtalsrörelsen", skriver KI.


Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -