FABEGE
SER RISK FÖR STIGANDE VAKANSER KOMMANDE KVARTAL (Direkt)

2024-10-22 11:11

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Fabeges

vd Stefan Dahlbo tror att fastighetsmarknaden har bottnat ut. Fastighetsbolaget ser dock en risk för stigande vakanser i den egna portföljen kommande kvartal.

Det sade han på Fabeges rapportpresentation på tisdagen som hölls tillsammans med bolagets finanschef Åsa Bergström.

Under det tredje kvartalet hade Fabege en nettouthyrning om -11 miljoner kronor vilket tog nettouthyrningen i år till totalt -85 miljoner kronor. I sitt vd-ord i rapporten skrev Stefan Dahlbo att han inte "vågar lova" en positiv nettouthyrning i år.

In i 2024 hade bolaget ett mål om en årlig nettouthyrning om 80 miljoner kronor – ett mål som dock övergavs av Fabege-chefen i samband med rapporten för det andra kvartalet i somras.

"Efter årets början vågar jag inte riktigt tro att det lyckas för 2024, men att året skall avslutas på ett ackumulerat plus är mer troligt", skrev han då i sitt vd-ord.

Fabege rapporterade för det tredje kvartalet en vakansgrad på 11 procent, och det finns en risk att vakansen kommer att stiga ytterligare under det fjärde kvartalet i år eller under det första kvartalet nästa år, enligt finanschef Åsa Bergström.

Fabege har i dag även en projektvakans på runt 15 procent, men där förväntar sig bolaget en förbättring framgent.

"Det ser jag framför mig att den kommer att minska", sade Stefan Dahlbo.

På en fråga om Fabege har fått propåer från hyresgäster i Kista, svarade Stefan Dahlbo att Fabege har hjälpt en del att hitta nya lokaler i Solna framför allt.

Han nämnde även att bolaget har uppmärksammats i medier kring detta och lyfte exemplet med Coor som valde att flytta till Fabeges lokaler i Haga Norra.

Fabeges överskottsgrad, det vill säga driftsöverskott dividerat med hyresintäkter, kom in på 77 procent i det tredje kvartalet. Hittills i år ligger överskottsgraden på 75 procent – vilket är helt i linje med bolagets verksamhetsmål.

Hur det blir framgent kommer dock bero på externa faktorer enligt bolaget.

"Det är lätt att skylla på konjunktur, väder och vind. Q4 och Q1 är väldigt beroende av hur vintern kommer. Men 75 procent är vårt mål och vi har visat att kring 75 procent är där vi ligger", sade Stefan Dahlbo innan Åsa Bergström tog vid:

"Men vår prognos ligger strax över 74 procent. Men blir det lite varmare än vad vi har i vår budget för det fjärde kvartalet så kan det bli 75 procent", sade hon.

Under det tredje kvartalet externvärderade Fabege 45 procent av bolagets portfölj och de orealiserade värdeförändringar fastigheter uppgick till 224 miljoner kronor. Huruvida ytterligare uppvärderingar kommer under det fjärde kvartalet avböjer Stefan Dalhbo att svara på, men han tror att marknaden har nått en botten.

"Vi ser att affärerna som görs mer än väl underbygger de värderingar som vi har. Jag tror att marknaden har bottnat i alla fall, och det finns ett bra intresse för fastigheter i våra områden."

Fabege-vd:n utesluter inte att fastighetsbolaget ska köpa fastigheter på den utbottnande marknaden, men han uppger att fokus snarare ligger på den egna portföljen.

"Man ska aldrig säga aldrig. Men den stora biten handlar om att hitta hyresgäster till de olika projekten som vi har så att vi kan börja investera i projekt igen", sade han och tillade:

"Vi har inget fokus på att hitta förvärvsobjekt utan vi har fokus på uthyrning och på våra framtida objekt."


Emanuel Furuholm +46 8 5191 7925

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Fabege - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -