BOE
CHEFEKONOM KRITISK MOT JOBBDATANS KVALITÉ - FT (Direkt)

2024-10-22 08:21

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Huw Pill, chefekonom vid Bank of England, kritiserade i våras statistikmyndigheten ONS för bristande framsteg i att förbättra jobbstatistiken.

Det framgår av ett brev han skickat till ONS, enligt

Financial Times.

Huw Pill uppgav då att deras insatser för att åtgärda Storbritanniens arbetsmarknadsdata "ännu inte har lett till en förbättring" och att det "fortfarande är osäkert om trovärdigheten" hos siffrorna kommer att förbättras.

Brevet understryker frustrationen hos BOE över att ONS inte har levererat användbar information från sin arbetskraftsundersökning (LFS), en viktig input för centralbankens räntebeslut.

"LFS saknar fortfarande miljontals arbetstagare i sin uppskattning av sysselsättningsnivån sedan pandemin," skrev Pill till ONS

Myndighetens försök att åtgärda undersökningen, som har försvagats av låga svarsfrekvenser, har hittills varit otillräckliga.

"Enligt vår uppfattning har de ännu inte lett till en förbättring och det är fortfarande osäkert om trovärdigheten hos arbetskraftsstatistiken kommer att förbättras," skrev Pill, och tillade att "svarsfrekvenserna förblir exceptionellt låga."

ONS tvingades ställa in publiceringen av LFS i oktober förra året efter att en långsiktig nedgång i svarsfrekvenserna gjorde dem så låga att de inte längre var tillförlitliga.

Även om undersökningar, skatteregister och jobbannonser online ger Bank of England alternativa indikatorer på trender inom anställningar, är LFS den enda källan för uppskattningar av arbetslöshet och hur många personer som varken arbetar eller söker ett jobb.

De senaste siffrorna visar att LFS hade en total svarsfrekvens på 18,5 procent under andra kvartalet 2024, upp från 12,5 procent under tredje kvartalet 2023 men långt under de 55 procent som LFS var designad att fungera med.

ONS uppgav i ett uttalande att de som andra statistikmyndigheter har svårigheter att hantera låg svarsfrekvens, men gjort framsteg med de saker som BOE lyft fram.

Den senaste arbetsmarknadsstatistiken visade att arbetslösheten i juni-augusti sjönk till 4,0 procent från 4,1 procent föregående månad.

Bank of England har sitt nästa policymöte den 7 november.


Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -