SEB Global Aktiefond A
SEB Global Aktiefond ökade 0,6 procent i september - Fortescue bidrog positivt (Finwire)

2024-10-21 15:12

Fonden SEB Global Aktiefond A steg 0,6 procent i september, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 0,8 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 18,6 procent och är därmed sämre än index som har ökat 19,6 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare Otto Francke och Anna Sigurd.

Inledningsvis skriver förvaltarna att aktiemarknader generellt utvecklades positivt under månaden, både på utvecklade marknader och tillväxtmarknader. Obligationsräntorna sjönk överlag under månaden.

Den amerikanska centralbanken överraskade marknaden med en mer aggressiv räntesänkning, vilket mottogs positivt av marknaden. Under månaden sänkte också den svenska Riksbanken och den europeiska centralbanken räntan.

Fortsättningsvis skriver förvaltarna att amerikansk inflation var fortsatt fallande under månaden vilket gav förhoppningar om en mjuklandning för den amerikanska ekonomin, stödd av räntesänkningar från den amerikanska centralbanken.

Statistik från Europa visade på minskad aktivitet i både tillverkningsindustrin och tjänstesektorn, vilket ökade förväntningarna på räntesänkningar från den europeiska centralbanken redan i oktober.

I Kina svarade myndigheterna på svag ekonomisk statistik med omfattande stimulanspaket och konflikten i Mellanöstern eskalerade ytterligare under månaden, vilket ledde till ökade risker för spridning.

Gällande fondens utveckling bidrog faktorallokeringen negativt till den relativa utvecklingen, vilket beskrivs ha berott på fondens exponering mot företag med tydliga inslag av kvalitet. Samtidigt hade exponeringen mot mindre bolag en negativ effekt på relativavkastningen.

Överlag bidrog sektorallokeringen positivt, där undervikten i energi bidrog mest, medan övervikt inom läkemedel bidrog negativt.

Aktieurvalet bidrog överlag negativt, där övervikter i Novo Nordisk och Cigna, samt en undervikt i Tesla tyngde den relativa utvecklingen mest. Övervikter i Fortescue, William Sonoma och Meta Platforms bidrog mest positivt under månaden.

"Fortescue gynnades av stigande priser på järnmalm i och med det kinesiska stimulanspaketet och därmed förväntningar om ökad efterfrågan från Kina", skriver förvaltarna.

Avslutningsvis uttrycker förvaltarna en övertygelse om att det är "bolag som karakteriseras av hög kvalitet, gynnsam värdering samt att marknadens inställning till aktien successivt förbättras", som kommer skapa en positiv relativ avkastning på sikt.

De största innehaven i fondens portfölj var Nvidia, Apple och Microsoft med exponeringar om 6,8, 5,3 respektive 4,3 procent.

Fonden hade vid månadsskiftet störst exponering mot sektorerna informationsteknik, finans och hälsovård.

SEB Global Aktiefond A, % september, 2024
Fond MM, förändring i procent 0,6
Index MM, förändring i procent 0,8
Fond i år, förändring i procent 18,6
Index i år, förändring i procent 19,6

Leo Luthander
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

SEB Global Aktiefond A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -