Franklin US Opportunities A(acc)USD
Franklin US Opportunities ökade 2,64 procent i september – nya toppnivåer för amerikanska aktier (Finwire)

2024-10-21 16:17

Fonden Franklin US Opportunities A Acc $ steg 2,64 procent i september, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 2,76 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 22,63 procent och är därmed sämre än index som har ökat 24,00 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarna Grant Bowers, Sara Araghi och Anthony J. Hardy.

Inledningsvis konstaterar förvaltarna att amerikanska aktiemarknader utvecklades starkt under det tredje kvartalet och nådde nya rekordnivåer. En avtagande inflation, jobbtillväxt, räntesänkningar och förbättrat konsumentsentiment beskrivs har bidragit till den starka utvecklingen.

Värdeaktier hade samtidigt en starkare utveckling än tillväxtaktier, samtidigt som små och medelstora bolag gick bättre än storbolagen.

Under september var Vaxcyte, Fair Isaac Corporation och Meta Platforms de innehav som bidrog mest positivt.

"Vaxcytes aktiekurs nådde en rekordhög nivå efter att bolaget meddelat att dess experimentella pneumokockvaccin visat lovande resultat i en studie i tidig fas", skriver förvaltarna.

Samtidigt tyngde McKesson Corporation och Republic Services, vilket även Astra Zenecas aktie gjorde efter nedslående studieresultat för läkemedel för behandling av lungcancer och bröstcancer.

"Resultaten visade att dessa experimentella läkemedel inte nämnvärt förbättrade den totala överlevnaden för patienterna. Vi ser Astra Zeneca som ett diversifierat företag med en stark forskningsportfölj och låg exponering mot utgående patent."

McKessons negativa utveckling kan istället kopplas till en avtagande efterfrågan på märkesläkemedel.

"Vi ser McKesson som ett högkvalitativt företag som har en dominerande ställning i en konsoliderad bransch som är exponerad för långsiktiga tillväxttrender, inklusive åldrande demografi, ökade priser på läkemedel och tillväxt för specialiserade läkemedel."

Avslutningsvis skriver förvaltarna att Fed nu fokuserar mer på sysselsättning än inflation för att stödja ekonomin, vilket tros gynna finansmarknaderna resten av 2024 och under 2025.

"Även om vissa data har visat på en viss inbromsning i den amerikanska ekonomin räknar vi fortfarande med att tillväxten tar fart under fjärde kvartalet 2024 och förblir stark 2025. En starkare tillväxt än väntat kan dock göra Fed mer försiktiga med räntesänkningar."

Franklin US Opportunities A Acc $, % september, 2024
Fond MM, förändring i procent 2,64
Index MM, förändring i procent 2,76
Fond i år, förändring i procent 22,63
Index i år, förändring i procent 24,00

Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Franklin US Opportunit... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -