Franklin Mutual Glbl DiscvA(acc)USD
Franklin Mutual Global Discovery ökade 0,39 procent i september – positiva bidrag från Rio Tinto och Tencent (Finwire)

2024-10-21 14:37

Fonden Franklin Mutual Global Discovery A Acc $ steg 0,39 procent i september, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 1,70 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 8,69 procent och är därmed sämre än index som har ökat 16,3 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarna Christian Correa och Tim Rankin.

Inledningsvis konstaterar förvaltarna att de globala aktiemarknaderna har utvecklats positivt under det tredje kvartalet.

"Efter en nedgång i början av augusti återhämtade sig aktiemarknaderna under senare delen av kvartalet då starka ekonomiska rapporter och fortsatt avtagande inflation i USA åter väckte hopp om en ekonomisk mjuklandning", skriver förvaltarna.

Det tilläggs att räntesänkningar från amerikanska Fed, europeiska ECB, People's Bank of China och andra centralbanker gett ytterligare stöd åt aktierna runt om i världen.

Gällande fondens utveckling i september kom positiva bidrag från Voya Financial och Rio Tinto, men även kinesiska Tencent.

"Aktien gynnades av centralbankens ansträngningar att stimulera den kinesiska ekonomin, vilket kan stärka konsumenternas förtroende. Tencent har haft ett starkt år 2024 tack vare en återhämtning i spelverksamheten, stark annonstillväxt och förbättrad avkastning till aktieägarna."

Samtidigt tyngde Renesas Electronics, Samsung Electronics och Global Payments utvecklingen.

"Det Japanbaserade halvledarbolaget Renesas Electronics sänkte sitt relativa resultat på grund av en svag total försäljning. Även om försäljningen av bilchip återhämtade sig, drabbades företagets industrichipverksamhet av en nedgång i efterfrågan på fabriksautomation i Japan."

Förvaltarna bedömer dock Renesas aktie som billig i relation till globala konkurrenter och menar att bolaget nyttjat de låga lånekostnaderna för att förbättra sin produktportfölj genom förvärv.

Gällande det nuvarande marknadsläget beskrivs USA ha en stark arbetsmarknad och avtagande inflation, samtidigt som Europa visar tecken på tillväxt. Japan bedöms vara ett dynamiskt investeringsområde med tanke på kommande stimulanser, medan den ekonomiska situationen i Kina håller på förbättras i samband med stimulanspaket.

Avslutningsvis lyfter förvaltarna osäkerheten kopplad till geopolitiska risker och val och betonar att investeringslandskapet snabbt kan förändras. Men trots marknadsvolatilitet ser man möjligheter att hitta undervärderade bolag framöver.

Franklin Mutual Global Disc A Acc $, % september, 2024
Fond MM, förändring i procent 0,39
Index MM, förändring i procent 1,70
Fond i år, förändring i procent 8,69
Index i år, förändring i procent 16,3

Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Franklin Mutual Glbl D... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -