REGERINGEN
ÅTGÄRDER FÖR SKAPA BÄTTRE BYGG- OCH BOSTADSMARNAD (Direkt)

2024-10-18 09:46

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Regeringen har beslutat om två nya uppdrag till Boverket och Konkurrensverket för att skapa en bättre fungerande bygg- och bostadsmarknad.

Syftet med uppdragen är att förenkla reglerna för ombyggnad av det befintliga byggnadsbeståndet och att förbättra konkurrensen på marknaden för byggmaterial.

Det skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Det finns fortsatt strukturella utmaningar på den svenska bygg- och bostadsmarknaden.

"För att utnyttja det befintliga byggnadsbeståndet bättre och öka pristransparensen på byggmaterialmarknaden har regeringen nu beslutat om två nya uppdrag", säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

För en väl fungerande bostadsförsörjning är det viktigt att det befintliga byggnads- och bostadsbeståndet kan nyttjas effektivt och förändras när behoven och förutsättningarna ändras. Men nuvarande regler för ombyggnad hindrar ombyggnadsåtgärder i det befintliga beståndet. Det kan till exempel röra omvandlingar av lokaler till bostäder som försvåras exempelvis genom krav på dagsljus eller bostadens utformning.

Bristande konkurrens inom byggsektorn har samtidigt av Konkurrensverket återkommande identifierats som en möjlig orsak till stigande byggkostnader och utgör ett hinder för bostadsbyggandet.

Konkurrensen inom byggmaterialhandeln är begränsad och försämras ytterligare av den låga transparensen när det gäller prissättningen av olika varor. Det förekommer till exempel olika former av ersättningssystem och retroaktiva och dolda rabatt- och bonussystem, som gör det svårt att få en bild av de faktiska priserna och därmed välja bästa produkt efter bästa pris.

Regeringen ger därför Konkurrensverket i uppdrag att kartlägga pristransparensen och utreda hur den påverkar prisbildningen, konkurrensen och kostnadsutvecklingen inom byggsektorn.


Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -