KLARNA
FÖRSLAG OM ÖKAD STYRELSEMAKT FÅR KRITIK - SVD (Direkt)

2024-10-16 15:08

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Vid den extrastämma som Klarna håller 24 oktober ska bland annat beslut fattas om ledamoten Mikael Walther, som representerar en av bolagets grundare Victor Jacobsson, ska avsättas.

Men stämmodeltagarna ska också ta ställning till ändringar i bolagsordningen, som innebär att styrelsen själv kan få avgöra vilka som sitter som ledamöter.

Det skriver Svenska Dagbladet.

Under vissa omständigheter ska styrelsen kunna avsätta ledamöter utan att låta ägarna säga sitt. Det gäller exempelvis om en ledamot inte närvarar på styrelsemöten under sex sammanhängande månader eller om minst 75 procent av styrelsen anser att en ledamot bryter mot sina skyldigheter.

Styrelsen ska, utan att hålla stämma, också få välja in ledamöter så länge inte styrelsen är större än elva personer.

Aktiespararnas chefsjurist Sverre Linton säger till tidningen att förslagen ligger långt ifrån hur bolag styrs i Sverige. Det är dock formellt i sin ordning, då Klarna bytte legal hemvist till Storbritannien tidigare i år.

"Effekten man får är att makt flyttar från aktieägare till styrelse, genom att styrelsen kan avsätta en styrelseledamot. Makten flyttar till storägarna som sitter i styrelsen och inte minst till den starkaste grupperingen i styrelsen som med detta kan, ifall den är tillräckligt stor, tysta eller utesluta kritiska röster", säger Sverre Linton till SvD.


David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -