D&G Småbolag
D&G Småbolag minskade 0,56 procent i september - tagit in Autostore i portföljen (Finwire)

2024-10-16 12:04

Fonden D&G Småbolag minskade 0,56 procent i september, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 1,64 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 20,66 procent och är därmed bättre än index som har ökat 16,54 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarna Kristian Åkesson och Erik Nordström.

Inledningsvis konstaterar förvaltarna att deltagandet på investerarkonferenser, kapitalmarknadsdagar samt bolagsbesök som fonden gjorde under september resulterade i ett nytt innehav.

Fonden investerade i det norska bolaget Autostore, som är en ledande aktör inom automatiserade lagerlösningar, även kallat för kubiska lagersystem. Förvaltarna menar att Autostores lösningar bidrar till stora effektivitetsförbättringar för bolagen som använder sig av dem.

"Under september höll bolaget en kapitalmarknadsdag där framtida tillväxtmöjligheter och marknadsutsikter diskuterades och även om de kortsiktiga utsikterna fortfarande är något osäkra, så tycker vi att det finns långsiktig potential som för tillfället inte reflekteras i aktiekursen. Mot denna bakgrund har vi valt att köpa våra första aktier i Autostore", skriver förvaltarna.

Vidare lyfter förvaltarna bolaget Konecranes, som under månaden justerade upp försäljningsprognosen för helåret 2024.

"Vi fortsätter att imponeras av Konecranes förmåga att uppvisa såväl försäljnings- som lönsamhetstillväxt i en utmanande miljö och tror att bolaget, genom bland annat en växande serviceaffär, kan fortsätta att förbättra marginalerna under kommande år. Efter en stark kursutveckling, både i år och sedan vi köpte de första aktierna, har vi dock under månaden valt att minska positionen något."

De innehav som presterade starkast under månaden var Sagax, Lindab samt Harvia. Samtidigt missgynnades fonden av utvecklingen i Bufab, Biotage och NCAB.

De största köpen som skedde under månaden var i Autostore, Tomra och Pandox, samtidigt som innehaven i bland annat Gränges, Bonesupport och Konecranes minskades.

Fondens största innehav vid utgången av september var Biotage, Sagax och Karnov Group, med portföljvikter om 7,5, 5,4 respektive 4,8 procent.

Vad gäller branschfördelning stod industri för 39,9 procent, följt av informationsteknologi och hälsovård på 16,2 respektive 15,5 procent.

D&G Småbolag, % september, 2024
Fond MM, förändring i procent -0,56
Index MM, förändring i procent 1,64
Fond i år, förändring i procent 20,66
Index i år, förändring i procent 16,54

Alexander Fellbom
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.‌



redaktion@finwire.org
© Copyright

D&G Småbolag - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -