Aktie-Ansvar Total
Aktie-Ansvar Total ökade 0,2 procent i september - försiktig optimism framåt (Finwire)

2024-10-15 12:03

Fonden Aktie-Ansvar Total steg 0,2 procent i september, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 8,1 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Christer Tallbom och Eric Karlsson.

Inledningsvis konstaterar förvaltarna att september präglades av kinesiska stimulanser, vinstvarningar och räntesänkningar. Det skedde en förflyttning från defensiva till cykliska sektorer efter de kinesiska åtgärderna, trots att många cykliska bolag hade en svag månad med flera vinstvarningar.

Vidare beskrivs hur vinstprognoserna har reviderats ned och den kommande rapportsäsongen blir avgörande för att bedöma efterfrågan framåt. Samtidigt påbörjas en räntesänkningscykel för att stödja ekonomin och hålla efterfrågan uppe.

Förvaltarna noterar att förväntningarna på ytterligare räntesänkningar kommer att prägla marknaden framöver, men varnar för att de kan ha sprungit iväg, vilket gör marknaden mer känslig för avvikelser i ekonomisk data och ökar risken för turbulens.

“Det blir fortsatt inflations- och tillväxtutvecklingen i USA som i hög grad – åtminstone i det korta perspektivet – väntas styra sentimentet på de globala finansmarknaderna.” skriver förvaltarna.

Den förväntade avmattningen i den amerikanska ekonomin har blivit mer märkbar, men förvaltarna förutspår en mjuklandning. Arbetsmarknadens utveckling blir avgörande för huruvida inbromsningen blir hård eller mjuk.

Därtill menar förvaltarna att tjänstesektorn, som sysselsätter majoriteten i USA, bär jobbmarknaden och ser inga tecken på abrupta efterfrågeförändringar, särskilt med Fed fortsatta lättnader i penningpolitiken som stödjer sektorn.

“Värderingen på aktier har stigit och sentimentet bland investerare är fortsatt optimistiskt, vi har relativt låga kreditspreadar och offensiv aktiepositionering på marknaden.”

Fonden består likt tidigare månad till 27,08 procent av Aktie-Ansvar Europa, följt av Aktie-Ansvar Avkastningsfond och Aktie-Ansvar Sverige på 22,62 respektive 21,00 procent.

Aktie-Ansvar Total, % september, 2024
Fond MM, förändring i procent 0,2
Index MM, förändring i procent 8,1

Oskar Landin
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.‌



redaktion@finwire.org
© Copyright

Aktie-Ansvar Total - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -