Aktie-Ansvar Europa
Aktie-Ansvar Europa minskade 0,3 procent i september - svag månad för Europa (Finwire)

2024-10-15 11:54

Fonden Aktie-Ansvar Europa minskade 0,3 procent i september, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som minskade 1,0 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 10,1 procent och är därmed sämre än index som har ökat 13,4 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarna Lars-Erik Lundgren och Eric Karlsson.

Inledningsvis skriver förvaltarna att september fortsatte med börsuppgångar, även om utvecklingen var varierad i Europa.

Börsen inledde månaden med viss oro men vände uppåt efter första veckan. Kina stod i fokus med kraftiga stimulanser, vilket resulterade i en börsuppgång på hela 17 procent, medan den japanska börsen också steg trots volatilitet under månaden.

Den europeiska ekonomin mötte ytterligare utmaningar, särskilt inom tillverkningsindustrin. Den preliminära PMI-siffran för sektorn sjönk till 44,8, den lägsta nivån på nio månader. Bilindustrin anses vara en stor bidragande faktor till nedgången, med svaga registreringssiffror som visar på dålig försäljning.

Vidare beskrivs hur FED i slutet av september sänkte räntan med 50bp, medan Riksbanken sänkte med 25bp. Marknadsreaktionerna var överlag obetydliga, vilket tillskrivs de delade förväntningarna från investerarhåll.

Förvaltaren nämner även att världsindex ökade med 1,7 procent, främst drivet av marknaderna i USA och Asien, medan Europa istället backade något.

Förvaltarna förklarar att fonden presterade bättre än sitt jämförelseindex, främst tack vare en högre viktning mot industrisektorn och starka bolagsval, där fondens industribolag överträffade index med en genomsnittlig uppgång på 7,9 procent jämfört med 3,4 procent för indexet.

Framgent menar förvaltarna att flera vinstvarningar, särskilt från bolag inom fordonsindustrin, tyder på att prognoserna för 2024 sannolikt kommer att behöva justeras ned.

De största positiva bidragen kom från DSV, Legrand och Rockwool, medan Novo Nordisk, Roche och ASML tyngde fonden.

Fondens största innehav var Roche, AXA och Sonova med portföljvikter om 3,82, 3,75 respektive 3,73 procent vid månadens slut.

Aktie-Ansvar Europa, % september, 2024
Fond MM, förändring i procent -0,3
Index MM, förändring i procent -1,0
Fond i år, förändring i procent 10,1
Index i år, förändring i procent 13,4

Oskar Landin
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.‌



redaktion@finwire.org
© Copyright

Aktie-Ansvar Europa - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -