Kavaljer Investmentbolagsfond A
Kavaljer Investmentbolagsfond ökade 0,69 procent i september – avyttrat Alphabet (Finwire)

2024-10-11 17:41

Fonden Kavaljer Investmentbolagsfond steg 0,69 procent i september. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 15,26 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Peter Lindvall och Håkan Telander.

Inledningsvis skriver förvaltarna att den globala tillväxten fortsätter vara motståndskraftig, trots tecken på svagare konjunktur de senaste månaderna. Marknaden beskrivs understödjas av den sjunkande inflationen, stigande reallöner och lägre räntor.

Under det andra kvartalet ökade amerikanskt BNP med 3 procent, jämfört med föregående år. Även sysselsättningsdata för september var bättre än väntat, medan arbetslösheten minskade något. Samtidigt är tillväxten i Europa låg och konjunktursignalerna fortsatt svaga, där den svenska ekonomin beskrivs befinna sig i en mild lågkonjunktur.

"Det finns goda förutsättningar för en stark återhämtning under 2025. Svenska hushåll förväntas bli en drivkraft för tillväxten, tack vare högre reallöner, expansiv finanspolitik och snabbt fallande räntor", skriver förvaltarna.

Vidare sänkte ECB och Fed sina styrräntor med 25 respektive 50 punkter under september, men även Riksbanken genomförde en 25-punkterssänkning och meddelade att om konjunkturutsikterna består kan ytterligare sänkningar komma i år.

Gällande fondens utveckling steg portföljbolagen Prosus, Spiltan Invest och HBM Healthcare mest under månaden, medan Dometic, Xano och VNV Global hade svagast utveckling.

I september ökade fonden sina innehav i Byggmästaren AJ Ahlström, Exor, Linc och LVMH. Samtidigt togs Beijer Ref in som ny position, medan hela innehavet i Alphabet avyttrades.

Förvaltarna skriver att Beijer Ref, med EQT som största ägare, har byggt en stark marknadsposition genom en expansiv förvärvsstrategi och gynnas långsiktigt av en ökande efterfrågan och nya krav på energieffektiva och miljövänliga lösningar.

Gällande avyttringen av Alphabet poängterar förvaltarna att bolaget inte ger den riskspridning som de söker, eftersom en stor del av intäkterna från annonser fortfarande är kopplade till googlesökningar. De lyfter också svårigheten för Google att behålla sin höga marknadsandel på sökmarknaden, när konkurrensen från nya AI-verktyg ökar.

"Alphabet har också rättsliga utmaningar. Svenska Pricerunner och dess ägare Klarna har krävt 50 miljarder kronor i skadestånd. De anklagar Google för att manipulera sökresultat till sin egen fördel, vilket strider mot konkurrenslagstiftning. EU-domstolen har redan dömt Google att betala 27,5 miljarder kronor i böter till EU för liknande brott."

Fondens största innehav vid månadsskiftet var Investor, Berkshire Hathaway och Svolder med portföljvikter om 8,6, 6,6 respektive 6,1 procent.

Gällande geografisk exponering var Norden den största marknaden med 55 procent, följt av USA & Kanada, samt Europa på 27 respektive 12 procent.

Kavaljer Investmentbolagsfond, % september, 2024
Fond MM, förändring i procent 0,69
Fond i år, förändring i procent 15,26

Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Kavaljer Investmentbol... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -