Cicero Avkastning A
Cicero Avkastning ökade 0,6 procent i september - aktiv primärmarknad (Finwire)

2024-10-11 12:59

Fonden Cicero Avkastning steg 0,6 procent i september, vilket var i linje med fondens jämförelseindex som också steg 0,6 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 5,3 procent och är därmed bättre än index som har ökat 4,6 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarteamet bestående av Thomas Falkenklint och Oscar Sterndahlen.

Förvaltarna skriver inledningsvis att sentimentet på den nordiska kreditmarknaden varit starkt under september med en hög aktivitet på både primär- och sekundärmarknaden.

ECB sänkte styrräntan med 25 punkter vilket var i linje med förväntningarna. Samtidigt justerade man ner tillväxtprognoserna för 2025. I Sverige kom inflationen in lägre än vad Riksbanken prognostiserat vilket enligt förvaltarna bör leda till att Riksbanken signalerar en snabbare räntesänkningstakt framöver.

Även långräntorna har kommit ner en bit och den svenska tioåringen avslutade månaden på 1,98 procent, samtidigt var tvååringen nere på 1,65 procent.

"När vi nu är inne i en räntesänkningsmiljö så har framför allt fastighetsbolagen presterat bra. Bland den kraftigaste återhämtningen har Heimstaden Bostad stått för, vår obligation i den står för det största bidraget för andra månaden i rad", skriver förvaltarna.

Vidare skriver förvaltarna att primäraktiviteten var igång under månaden och fonden deltog i flera emissioner under månaden. Bland bolagen man valde att investera i under månaden fanns Industrivärden, Loomis och Catena.

Räntedurationen i fonden uppgår till 0,7 år samtidigt som kreditdurationen uppgår till 2,5 år. Andelen FRN-lån ligger på 64 procent och fasta lån på 33 procent medan kassan ligger på 3 procent. Snittbetyget på krediterna i fonden var i slutet av månaden BBB.

Gällande fondens avkastning lyfter förvaltarna fram att Heimstaden Bostad bidrog starkt under september. Positiva bidrag kom även från Tryg och Småkraft samt från Hoist Finance.

"På negativa bidrag hittar vi inget som sticker ut. SBAB och Landshypotek har utvecklats negativt men bidrog väldigt marginellt på nedsidan."

Cicero Avkastning, % september, 2024
Fond MM, förändring i procent 0,6
Index MM, förändring i procent 0,6
Fond i år, förändring i procent 5,3
Index i år, förändring i procent 4,6

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Cicero Avkastning A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -