LÖNEAVTAL
2-ÅRSAVTAL VÄNTAS I VÅR, MÄRKET 6% – WALLSTRÖM (Direkt)
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Inflationsnedgången gör denna avtalsrunda lättare, men med det sagt är det så mycket annat parterna måste ta hänsyn till nu som inte är lättare. Resultatet kan bli att industrins normerande funktion inte blir lika stark som den varit.
Det säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank, till Nyhetsbyrån Direkt.
Swedbanks prognos är ett tvåårigt avtal, med löneökningar på 3,1 procent för avtalets första år och på 2,9 procent för det andra året. Detta skulle ge ett riktmärke på 6 procent.
Andreas Wallström resonerar att man å ena sidan kan tänka sig att det blir lite enklare nu, när osäkerheten kring ekonomin och inflationen har minskat. Å andra sidan kan det ändå bli en svår och utmanande avtalsrunda eftersom spänningarna i realekonomin inte har avtagit, utan är ännu högre än för två år sedan.
Inom industrin, som är normerande, går det förhållandevis bra, svensk industri har klarat sig bättre än i exempelvis Tyskland, och svensk export har slagit nya rekord.
Många delar inom svensk ekonomi ser det starkt ut för, men samtidigt går det inte alls går bra för andra delar, exempelvis hushållsnära sektorer som detaljhandeln och bostadssektorn.
"Den här tudelade ekonomin har vi inte sett tidigare i Sverige, under 1990-talet var allt tufft", säger han.
Enligt Andreas Wallström borde de här spänningarna göra det svårare att normera märket, också inom industrin.
Den andra spänningen handlar om lång sikt och behovet av att locka sysselsättning till välfärden, äldreomsorgen inte minst, noterar prognoschefen, som tror att många nog kommer att driva frågan om arbetstidsförkortning.
"Dessa utmaningar gör att jag tror det kan bli svårt att normera industrimärket, det kanske inte ens är önskvärt", säger han.
Enligt Andreas Wallström behöver vi nog se förändrade relativlöner i svensk ekonomi. Löneglidning skulle kunna åstadkomma detta, men han är osäker på om detta kommer att ske.
"Man kanske skulle kunna ha olika löner inom olika avtal, men om det är svårt och man fortsätter att hålla sig hårt till märket kan man ändå utöver avtalet kanske få till det genom låg löneglidning inom detaljhandeln, men högre inom offentlig sektor", resonerar han.
Prognoschefen säger att grundidén är god att den konkurrensutsatta sektorn sätter märket, men "man kanske inte lyckas då med relativlönerna som skulle vara till gagn för utvecklingen i stort".
Även om svensk arbetsmarknad historiskt har lyckats undvika konflikter utesluter han inte det denna gång, med tanke på de stora spänningarna i ekonomin.
"Men kanske en större risk är industrins normerande funktion - vissa kanske bryter sig ur och att den inte blir lika normerande som den varit", säger han.
Han tillägger att Swedbanks prognos ändå är att industrimärket kommer att vara normerande, även om det "kanske måste luckras upp lite".
Andreas Wallström noterar att exempelvis detaljhandeln inte kommer att ha råd att betala stora löneökningar, men frågar sig samtidigt hur man ska klara av att locka personal till äldrevården – "kanske genom arbetstidsförkortning".
"Det blir en utmanande runda", säger han.
Danske Bank ser ett tvåårigt avtal på 2,75 procent per år. Även SEB väntar sig ett tvåårigt avtal, medan DNB ser ett treårigt. Nordea och Handelsbanken har ännu inget antagande om avtalslängd.
Industrins nu gällande avtal löper ut den 31 mars 2025. Avtalet är tvåårigt, med löneökningar på totalt 7,4 procent, med 4,1 procent för första året och 3,3 procent det andra.
I de senaste två avtalen före dess landade märket 2017 på 6,5 procent i ett treårigt avtal och 2020 på 5,4 procent i ett avtal på 29 månader, det senare precis i samband med pandemin.
Prognos timlöner inklusive löneglidning
Timlöner 2024 2025 2026
=========================================
SEB 3,9% 3,4% 3,4%
Handelsbanken 3,9% 3,7% 3,7%
Swedbank 3,8% 3,6% 3,6%
Nordea 3,9% 3,5% 3,5%
Danske Bank 3,5% 2,5% -
DNB 4,1% 3,5% 3,5%
Riksbanken 3,9% 3,6% 3,6%
Regeringen 3,9% 3,6% 3,8%
KI 4,0% 3,6% 3,5%
=========================================
Sofia Polhammer +46 8 5191 7937
Nyhetsbyrån Direkt