Evli High Yield B
Evli European High Yield ökade 1,21 procent i september – fastighet och telekom bidrog positivt (Finwire)

2024-10-09 14:14

Fonden Evli European High Yield B steg 1,21 procent i september, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 0,99 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 6,67 procent och är därmed bättre än index som har ökat 6,39 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Mikael Lundström och Einari Jalonen.

Inledningsvis konstaterar förvaltarna att både ränte- och aktiemarkanderna utvecklades väl under september, som vanligtvis är en svagare månad. Dessutom genomförde Federal Reserve en räntesänkning om 50 punkter, medan ECB sänkte räntan med 25 punkter.

"Det finns tecken på att den europeiska ekonomin bromsar in, vilket också bör dämpa inflationen. Marknaden förutspår sex räntesänkningar från ECB under nästa år", skriver förvaltarna.

Den tyska tioåriga obligationsräntan sjönk med 18 punkter till 2,12 procent under månaden, samtidigt som spreaden på high yield ökade marginellt.

Gällande fondens utveckling tillhörde fastighets- och telekomsektorn de bäst presterande sektorerna relativt index. Samtidigt tyngde urvalet inom kapitalvaror avkastningen.

Den genomsnittliga kreditspreaden beskrivs ha varit fortsatt tajt, även om den ser ut att öka efter semestertiderna.

"Vi tror att nyemissionsmarknaden kommer att vara aktiv i oktober och att betalningsinställelserna kommer att förbli låga, eftersom företagens vinster har varit relativt stabila och balansräkningarna är starka."

Avslutningsvis bedömer förvaltarna att det bästa förhållandet mellan risk och avkastning finns i high yield-bolag av högre kvalitet, med motiveringen att låga kontantpriser stödjer marknaden. De upprepar att de tror att 2024 kommer vara ett starkt år för high yield-investerare.

Fondens yield to maturity uppgick till 6,38 procent vid månadsskiftet medan den modifierade durationen var på 2,48 år.

De största emittenterna i fonden vid månadsskiftet var Nidda Healthcare, Banco de Sabadell och Telefonica Europe, där vikterna uppgick till 1,65, 1,61 respektive 1,55 procent.

Evli European High Yield B, % september, 2024
Fond MM, förändring i procent 1,21
Index MM, förändring i procent 0,99
Fond i år, förändring i procent 6,67
Index i år, förändring i procent 6,39

Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Evli High Yield B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -