Cliens Micro Cap A
Cliens Micro Cap minskade 2,8 procent i september – fastighetsbolagen börjar återhämta sig (Finwire)

2024-10-08 13:14

Fonden Cliens Micro Cap A minskade 2,8 procent i september, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som minskade 0,3 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 15,8 procent vilket är bättre än index som stigit 15,1 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Carl Sundblad och nytillkomne Max Frydén som började hos Cliens i September.

Inledningsvis konstaterar förvaltarna att Stockholmsbörsen klättrade 1,4 procent i september och har stigit totalt 15,2 procent i år. Samtidigt steg globala aktier 0,4 procent under månaden och har ökat totalt 20,0 procent. Under månaden överpresterade de svenska småbolagen jämfört med storbolagen.

Dessutom sjönk den svenska tioåriga statsobligationsräntan med 10 punkter till 1,95 procent, samtidigt som den amerikanska motsvarigheten tappade 14 punkter till 3,78 procent.

"En förnyad försvagning av konjunkturen bekräftades också av ett större antal vinstvarningar från bolag i olika branscher. Givet att börserna fortsatt att stiga trots detta, utesluter vi inte att volatiliteten i aktiemarknaden kan bestå på en högre nivå än normalt i det korta perspektivet. Vår bedömning är dock att det långsiktiga värderingsstödet på Stockholmsbörsen är fortsatt starkt", skriver förvaltarna.

De främsta bidragsgivarna under månaden var Fortinova, K2A, Cellavision och Addnode. Mindre fastighetsbolag beskrivs ha utvecklats starkt efter en tredje räntesänkning från Riksbanken i september.

"Räntan har nu sänkts med 75 baspunkter sedan i maj vilket på sikt bör gynna fastighetsbolagens resultat. Den tidigare bottenfrusna obligationsmarknaden för fastighetsbolag visar också tecken på att sakteligen börja tina upp då allt fler bolag återvänder dit för en del av sin finansiering."

I andra änden tyngde NCAB, VBG och Idun Industrier månades avkastning.

Avslutningsvis skriver förvaltarna att bolagens rapporter för Q3 kommer i det närmaste och att en tydlig inbromsning är att vänta på många håll. Under månaden har en rad vinstvarningar kommit, bland annat från Husqvarna, Volvo Cars och Dometic, men även utländska bil- och fordonstillverkare har varnat för sämre resultat än väntat, enligt förvaltaren.

"Det stärker vår tes kring att det fortfarande finns ett visst mått av pandemipriser där ute som behöver justeras ner till en nivå där efterfrågan kan komma tillbaka och att räntorna förhoppningsvis har en bit kvar att vandra nedåt under hösten och in i nästa år."

Vid månadens slut var de största innehaven Medcap, OEM International och Addnode​ med vikter om 6,9, 6,8 respektive 6,8 procent.

Cliens Micro Cap A, % september, 2024
Fond MM, förändring i procent -2,8
Index MM, förändring i procent -0,3
Fond i år, förändring i procent 15,8
Index i år, förändring i procent 15,1

Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Cliens Micro Cap A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -