SMART EYE
KASSA RÄCKER TILLS KASSAFLÖDESPOSITIVA 2025 - VD (Direkt)

2024-10-07 13:00

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Eyetrackingbolaget Smart Eye stiger på Stockholmsbörsen efter att ha utökat sin kreditfacilitet från 82 miljoner kronor till 232 miljoner. I pressmeddelandet flaggar bolaget för att krediten upphandlats för att skapa en säkerhetsmarginal för det fall att konjunkturläget skulle få en "fortsatt negativ påverkan på nybilsförsäljningen".

Vd Martin Krantz utvecklar bolagets syn på den globala nybilsförsäljningen för Nyhetsbyrån Direkt.

"I augusti såg man att Europa (bilförsäljningen reds anm) gick ned, speciellt den tyska marknaden var ned väldigt mycket mot augusti förra året. Vi har inte riktigt fått in septembersiffrorna ännu men vi förväntar oss inte att september kommer se fantastiskt mycket bättre ut", säger vd:n om bilförsäljningen.

Han tror på några tuffare kvartal för fordonsindustrin och nämner de europeiska biltillverkarnas vinstvarningar som exempel på detta. Han pekar på att även siffror från Kina tyder på att de kinesiska biltillverkarna har det lite tuffare.

"Även om Europa går lite sämre så går det inte bra i Asien, och inte i Nordamerika heller", säger Martin Krantz.

En svag fordonssektor kan även komma att reflekteras i Smart Eyes siffror kommande kvartal enligt vd:n.

"Vi har inte fått in siffrorna för försäljningen i Q3. Men absolut att det kan bli så att Q3 och eventuellt Q4 påverkas av den här negativa bilförsäljningen i Europa. Det är litegrann det vi säkrar upp så att vi har marginalerna på vår sida", säger han om den nyupptagna krediten.

Någon risk för att det sura sentimentet i fordonssektorn skulle påverka redan kommunicerade "design wins" ser inte vd:n.

Så det finns ingen risk för en nyemission nu?

"Det här ett sätt att kunna slippa det. Nu har vi totalt 232 miljoner i outnyttjad kreditram och det är mycket."

Hur länge förväntas kassan räcka?

"Det förväntas med råge räcka tills dess att vi är kassaflödespositiva vilket vi tänker oss kommer ske några kvartal in i 2025, som vi tidigare indikerat. Vi har ingen ny information om att det inte skulle bli så."

Smart Eye-aktien var upp nära 6 procent på måndagen. Uppgången tilltog tydligt kort efter att pressmeddelandet publicerades.


Emanuel Furuholm +46 8 5191 7925

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Smart Eye - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -