Sensor Räntefond A
Sensor Räntefond ökade 0,5 procent i september - spår mer duvaktig retorik från ECB framöver (Finwire)

2024-10-07 09:07

Fonden Sensor Räntefond steg 0,5 procent i september, vilket var i linje med fondens jämförelseindex som också steg 0,5 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Stefan Olofsson, Ulf Öster och Stefan Ahlfeldt.

Inledningsvis konstaterar förvaltarna att det rådde fortsatt volatilitet på kreditmarknaden under september. Oron på marknaden tycks ha skiftat från att fokusera på inflation till att fokusera på konjunkturläget. Detta har återspeglats i stora rörelser för spreadar och räntor.

Det europeiska indexet Itraxx Crossover, som följer spreadarna för High Yield-emittenter bottnade under mitten av september på 276 punkter, för att sedan stiga och avsluta på 312 vid utgången av månaden.

"Vi fick under månaden också se amerikanska FED slå till med en räntesänkning på 0,5 procent. Att de skulle sänka var glasklart givet den senaste tidens ekonomiska utveckling, men meningarna gick isär om den amerikanska centralbanken skulle våga sig på en ”dubbelsänkning” på 0,5 procent, eller om de skulle nöja sig med 0,25 procent", skriver förvaltarna.

Vidare nämner förvaltarna att den svenska Riksbanken sänkte räntan med 0,25 procentenheter under månaden till 3,25 procent, samtidigt som det flaggades för en eventuell dubbelsänkning senare under hösten.

"Kommunikationen och agerandet från den amerikanska och svenska centralbanken andas ekonomisk pessimism alltså. Men också att kampen mot inflationen är vunnen."

Förvaltarna menar att kommunikationen från ECB har varit mer av det neutrala slaget, vilket de menar är förvånande med tanke på det svaga ekonomiska läget i Europa. Förvaltarna spår dock att ECB kommer att tvingas svänga i sin retorik de kommande månaderna.

Under månaden köpte fonden obligationer utgivna av Getinge, Hoist, Diös, Corem och Sinch, samtidigt som fonden hade ett förfall i en FRN utgiven av Peab.

De innehav som bidrog mest positivt till fondens avkastning under september var fastränteobligationer utgivna av Balder och Swedbank samt en FRN utgiven av Arwidsro. Det var endast en obligation som gav negativ avkastning, vilket var en AT1 utgiven av Landshypotek Bank.

Vid utgången av månaden hade fonden en snittyield på 4,8 procent samtidigt som räntedurationen uppgick till 0,9 år. Det genomsnittliga kreditbetyget var BBB-.

Sensor Räntefond, % september, 2024
Fond MM, förändring i procent 0,5
Index MM, förändring i procent 0,5

Alexander Fellbom
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.‌



redaktion@finwire.org
© Copyright

Sensor Räntefond A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -