RÄNTOR/VALUTOR
EUROPARÄNTOR UPP, SVAGA TYSKA DATA (Direkt)

2024-10-07 10:10

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna fortsätter upp under veckans inledande handel, i en rörelse som initierades av en stark USA-jobbrapport i fredags. Tyska räntor handlas 3-5 punkter högre med störst uppgång i korta änden. Börserna sjunker något medan oljepriserna planat ut på en högre nivå efter förra veckans uppgång.

Jobbrapporten har dämpat förväntningarna om Fed-sänkningar, vilket skulle kunna skapa ringar på vattnet för andra centralbanker. För ECB har förväntningarna tidigare stigit betydligt om att de är redo sänka igen redan i oktober.

ECB-rådsledamoten Francois Villeroy de Galhau sade också i helgen att de troligen kan sänka i oktober då riskbalansen ändrats.

"Under de senaste två åren var vår främsta risk att inflationen skulle komma in över 2-procentsmålet. Nu måste vi också vara uppmärksamma på den motsatta risken, att skjuta under målet på grund av svag tillväxt och en alltför åtstramande penningpolitik för länge", sade han.

Data på måndagen visade att orderingången till Tysklands tillverkningsindustri sjönk 5,8 procent i augusti jämfört med föregående månad. Exklusive "stororder" (exempelvis flyg) var nedgången 3,4 procent.

"Detta indikerar att den tyska ekonomin som bäst kommer att stagnera under andra halvan av året. En uppgång är inte att vänta förrän nästa år, och även denna kommer som bäst att vara dämpad", skrev Commerzbank i en kommentar.

En IFO-enkät visade också att sentimentet i detaljhandeln dämpats i september, med index ned till -25,6 från -23,1. Utsikter om framtiden försämrades också.

"Konsumenterna är oroade över den ekonomiska policymiljön, vilket innebär att ingen dynamisk uppgång i privatkonsumtionen kan väntas under resten av 2024", skrev Patrick Höppner på IFO i en kommentar.

USA-räntorna är fortsatt högre efter jobbrapporten för september, som överlag var stark och som ökar sannolikheten för en mjuklandning för ekonomin, eller kanske till och med "ingen landning". Den tvååriga amerikanska statsobligationen är totalt upp cirka 25 punkter till 3,97 procent, jämfört med strax före jobbrapporten.

Marknadens prissättning för en sänkning med 50 punkter har dragits ned betydligt, för en dryg vecka sedan sågs en sannolikhet på över 50 procent men det är nu nere i noll, med till och med en liten öppning för att Fed inte sänker alls vid nästa möte.

"Min personliga åsikt har alltid varit att den mängd räntesänkningar som prisats in sedan mitten till slutet av sommaren bara skulle vara sannolikt om vi fick en recession. Om vi inte får det så är räntemarknaden alltför pessimistisk. Jag står fast vid det i dag", skrev Jim Reid på Deutsche Bank.

Dagen före näste FOMC-besked den 6 november hålls dock presidentvalet, vilket fortsatt är mycket osäkert med potentiellt stora marknadsimplikationer, även vad gäller utfallet i kongressen.

Fed-chefen i Chicago, Austan Goolsbee kallade i fredags jobbrapporten för "superb", och en rad Fed-ledamöter står på agendan på måndagen. Närmast inväntas därefter protokollet från förra Fed-mötet (då räntan sänktes med 50 punkter) på onsdag och KPI-utfallet för september på torsdag.

Dollarindex har stigit cirka 0,6 procent till 102,50 från fredagen. Mot yenen var dollarn ett tag över 149-nivån, och flera regeringsföreträdare var ute och talade om att kraftiga rörelser i yenen inte är önskvärda.

Pundet handlas fortsatt svagare strax över 1:31 mot dollarn på måndagen. Nick Andrews på HSBC såg en vändpunkt i förra veckan efter att BOE-chefen Andrew Bailey öppnat för en mer "aggressiv och "aktivistisk" hållning i penningpolitiken, ett uttalande som var avsiktligt och betydelsefullt.

"När det finns en överdriven positionering så stiger alltid risken att vi får se en kraftig omprissättning då marknadens förväntningar om räntesänkningar ändras. Jag tror att det kommer byggas ett nedåtmomentum för pundet, och att en del långa positioner i pundet kommer att tas bort", sade han till Bloomberg News.

Även svenska räntor stiger på måndagen, medan kronan visar små rörelser.

Sannolikheten för att Riksbanken sänker med 50 punkter i november låg i förra veckan på lite över 50 procent. Input denna vecka kommer på tisdagen i form av det nya "snabb-KPI", som väntas visa en nedgång i KPIF-inflationen till 1,1 procent från 1,2 procent, medan kärninflationen (KPIFXE) väntas sjunka till 1,9 från 2,2 procent.

På måndagen visade Kantar Prosperas enkät bland penningmarknadens aktörer stabila förväntningar på ett och två års sikt, men en liten uppgång till 2,1 från 2,0 procent på fem års sikt. Totalt sett ändå nära inflationsmålet.


            måndag kl 10.05 (fredag kl 16.15)
           ====================================
USD/SEK    10:3696  (10:3611)  EUR/USD    1:0963  (1:0975)
EUR/SEK    11:3685  (11:3716)  USD/JPY    148:37  (148:44)
Ty obl 2      2,23     (2,18)  Ty obl 10    2,25    (2,21)
US obl 2      3,97     (3,86)  US obl 10    4,00    (3,95)
Sv obl 2      1,82     (1,74)  Sv obl 10    2,14    (2,11)

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -