PROGNOS
KPIF-INFLATION FORTSATTE NED I SEPTEMBER (OMS) (Direkt)

2024-10-07 05:31

(sändes första gången 4/10)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) KPIF-inflationen väntas ha fortsatt sjunka lite i september, och även den underliggande inflationen faller.

Det visar Infronts enkät bland ekonomer inför "snabb-KPI", som publiceras den 8 oktober.

Det är första gången SCB publicerar en preliminär version av KPI, en vecka före ordinarie KPI. Det kommer att innehålla månads- och årsförändring för KPI, KPIF och KPIFXE, men inga data på mer detaljerad nivå.

"Vi bedömer att snabb-KPI håller god kvalitet. I snitt kommer denna preliminära siffra avvika med en hundradels procentenhets inflation", säger John Eliasson, produktansvarig för KPI på SCB i en kommentar.

I augusti uppgick KPIF-inflationen till 1,2 procent, ned från 1,7 procent månaden före. Den underliggande inflationen, KPIF-inflationen exklusive energi (KPIFXE), låg samtidigt kvar på 2,2 procent från föregående månad. Det var 0,5 procentenheter under Riksbankens prognos för KPIF, men prickade deras prognos för KPIFXE.

KPIF-inflationen väntas nu ha sjunkit till 1,1 procent i september, medan KPIFXE-inflationen spås ha sjunkit till 1,9 procent. Riksbankens prognos, i september, pekade mot en KPIF-inflation på 1,0 procent i september och en KPIFXE-inflation på 1,9 procent.

SEB noterar att de säsongsjusterade månadsvisa prisförändringarna för KPIF exklusive energi har planat ut i linje med inflationsmålet under de senaste sex månaderna, även om den månatliga volatiliteten är hög.

Tecken på högre internationella priser på livsmedel och konsumtionsvaror har vänt efter sommaren, och riskerna för kärninflationen 2025 har skiftat nedåt. Tjänsteinflationen är fortfarande hög, men det finns tecken på att uppåttrycket håller på att avta.

Energipriserna sjönk i september, drivet av bensinpriserna, medan elpriserna ökade något då den säsongsbundna uppgången under höst och vinter inleddes.

Energipriserna har dock sjunkit avsevärt under de senaste månaderna, och de låga energipriserna innebär att KPIF-inflationen kommer att ligga något över 1 procent under de kommande 4-5 månaderna.

Även Handelsbanken noterar att bränslepriserna fortsätter att sjunka på grund av lägre oljepriser och en något starkare krona, men elpriserna är återigen svåra att förutsäga med blandade utvecklingar i olika regioner i Sverige. Deras prognos för KPIF-inflationen ligger marginellt över Riksbankens prognos, men för KPIFXE är skillnaden obetydlig.

I september förblev företagens prissättningsplaner mer eller mindre oförändrade, på nivåer något över det normala, medan PPI i augusti visade en uppgång efter ett par svaga månader.

"Normaliserade nivåer bland dessa och en rad andra ledande indikatorer, i kombination med det makroekonomiska läget, får oss att tro att inflationen kommer att stabiliseras kring 2 procent", skriver Handelsbanken.

Med inflationen under kontroll och begränsade risker tror de att Riksbanken kan låta sig vägledas av realekonomin, där det finns växande risker. Handelsbanken har tills vidare kvar synen om två ytterligare räntesänkningar på 25 punkter under 2024.

Nordea ser en KPIF-inflation på 1,1 procent och KPIFXE-inflation på 1,9 procent. Det finns en del större rörelser, men som är normala för säsongen, och riskerna är i stort balanserade.

Septemberutfallet blir det enda innan Riksbankens nästa policymöte den 6 november.

"Statistiken är viktig men inte avgörande för Riksbanken. Månadsutfallen är volatila och det finns få tecken på att inflationen stiger, medan den inhemska efterfrågan och läget på arbetsmarknaden är bräckliga", skriver Nordea.

Deras inflationsprognos ligger i linje med Riksbankens i år, men under för nästa år med nedåtrisker. De ser fortsatt att Riksbanken sänker räntan med 50 punkter i november och 25 punkter i december.

SCB publicerar september-KPIF tisdagen den 8 oktober, klockan 8.00.


Prognos sep (%)    Infront    Riksbanken       aug     Diff RB
==============================================================
KPIF m/m               0,2                    -0,5            
KPIF y/y               1,1         1,0         1,2        -0,5
KPIFXE, y/y            1,9         1,9         2,2         0,0
==============================================================

Diff RB är hur mycket utfallet förra månaden avvek från Riksbankens då aktuella prognos. 

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -