Lancelot Sverige A
Lancelot Sverige ökade 1,4 procent i september - cykliska aktier drev uppgången (Finwire)

2024-10-07 16:45

Fonden Lancelot Sverige A steg 1,4 procent i september, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 1,3 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 24,0 procent och är därmed bättre än index som har ökat 15,2 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare Erik Bertilsson.

Inledningsvis konstaterar förvaltaren att september präglades av positiva nyheter från både USA och Kina, inklusive en räntesänkning från Federal Reserve och nya stimulanspaket från den kinesiska regeringen. Dessa nyheter ledde till en sektorrotation, där cykliska sektorer som råvaror och industri gick starkt, medan defensiva sektorer som hälsovård hade en svagare utveckling.

De största positiva bidragsgivarna under månaden var Embracer och Alimak medan fondens avkastning samtidigt drogs ned av Camurus och Bactiguard, som hade en svagare månad.

“Camurus sjönk 10 procent utan några väsentliga negativa nyheter. Tvärtom förefaller det som att Camurus läkemedel Brixadi för behandling av opiodberoende, fortsätter att växa starkt och ta marknadsandelar på den amerikanska marknaden. I oktober förväntar vi oss att amerikanska FDA godkänner Camurus nästa läkemedel Oclaiz för behandling av akromegali.”

Förvaltaren lyfter också fram Bonesupports positiva nyheter från september, där deras studie Solario visade att Cerament G/V kan minska behovet av systemisk antibiotika från fyra veckor till en vecka, med samma behandlingsresultat. Detta kan leda till lägre kostnader, färre biverkningar och minskad risk för antibiotikaresistens, vilket ökar chanserna för att Cerament G/V blir ny vårdstandard.

Vid månadens slut ägde fonden aktier i 32 bolag med en aktieexponering om 99%. De största innehaven var Camurus (11,9 %), Bonesupport (7,7 %), Alimak Group (6,7 %), Embracer Group (6,6 %) och Vimian Group (6,2 %).

Lancelot Sverige A, % september, 2024
Fond MM, förändring i procent 1,4
Index MM, förändring i procent 1,3
Fond i år, förändring i procent 24,0
Index i år, förändring i procent 15,2

Oskar Landin
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.‌



redaktion@finwire.org
© Copyright

Lancelot Sverige A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -