Lancelot Stabil SB
Lancelot Stabil ökade 0,6 procent i september - Sandvik och Nordea nya tillskott i portföljen (Finwire)

2024-10-07 17:03

Fonden Lancelot Stabil steg 0,6 procent i september, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 0,3 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 7,8 procent och är därmed bättre än index som har ökat 2,6 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Martin Axell.

Förvaltaren lyfter fram att den globala inflationen minskar, vilket är positivt för den långsiktiga tillväxten och aktiemarknaden. Samtidigt oroar en försämrad amerikansk arbetsmarknad. För att aktiemarknaden ska fortsätta utvecklas positivt behövs en förbättring av antalet nya arbetstillfällen.

Fondens aktieportfölj bidrog med en avkastning på 0,7 procent, där Sandvik, Tencent och Meta stod för de största positiva bidragen, medan Astra Zeneca, Elevance Health och Roche tyngde avkastningen.

Fondens obligationsportfölj avkastade 0,9 procent under månaden, främst tack vare företagsobligationer och statsobligationer med fast ränta, som gynnades av sjunkande marknadsräntor. Här bidrog den tidigare ökningen av fondens genomsnittliga löptid (ränteduration) från 1,7 år till 2,4 år i augusti positivt till avkastningen.

Två nya aktier, Sandvik och Nordea, togs även in i portföljen under september. Sandvik anses attraktivt värderad och passar väl in i fondens filosofi. Bolaget har en lång historik av ökande vinster och kassaflöden, en globalt diversifierad affärsmodell samt hälsosam vinsttillväxt över tid. Förvaltaren menar att Nordea erbjuder låg volatilitet, god utdelning och en stark ledning.

“Sammantaget är fonden väl positionerad att fortsätta generera en attraktiv riskjusterad avkastning, där p/e-talet för aktieportföljen är 16,1 med en vinsttillväxt på 15,9 procent, medan obligationsportföljen har en löpande avkastning om 5,2 procent.” skriver förvaltaren.

Vid månadens slut var de största emittenterna i fonden Compactor Fastigheter, Corem Property och DNB Bank med vikter om 5,2, 4,3 respektive 4,2 procent.

Gällande aktieportföljen var de största innehaven Volvo, Assa Abloy och Afry med vikter om 1,4, 1,4 respektive 1,3 procent.

Lancelot Stabil, % september, 2024
Fond MM, förändring i procent 0,6
Index MM, förändring i procent 0,3
Fond i år, förändring i procent 7,8
Index i år, förändring i procent 2,6

Oskar Landin
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.‌



redaktion@finwire.org
© Copyright

Lancelot Stabil SB - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -