FRANKRIKE
FINANSMINISTERN UTLOVAR BUDGET ENLIGT EU:S REGLER (Direkt)

2024-10-07 11:10

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Frankrikes finansminister Antoine Armand utlovar att regeringen senare i veckan kommer att presentera en budget som respekterar EU:s regler, rapporterar Bloomberg News.

Antoine ska presentera den nytillträdda administrationens policyprioriteringar vid ett möte med euroområdets finansministrar i Luxemburg senare på måndagen, vilket är det normala efter regeringsskiften.

"Det är en budget som är helt i linje med de nya europeiska finanspolitiska regler som Frankrike har bidragit till", sade finansministern.

Den franska regeringen har sagt att de nu kommer att uppfylla målet om ett budgetunderskott på 3 procent av BNP 2029, i stället för 2027 som var den förra regeringens mål. Som ett första steg planerar regeringen utgiftsminskningar och skattehöjningar på 60 miljarder euro nästa år, för att få ned underskottet till 5 procent av BNP 2025, från 6,1 procent 2024.

Budgetplanen blir ett första test av de nya europeiska reglerna om hur de finanspolitiska målen ska uppfyllas baserat på skräddarsydda justeringar i individuella länder. Enligt dessa regler kan medlemsländer få extra tid på sig att minska underskotten om de presenterar långsiktiga reformplaner.

"Vi har inte gjort budgeten för EU-reglerna, vi har gjort budgeten för att stärka den finansiella och nationella suveräniteten för landet. Men det visar sig att om vi respekterar de åtaganden vi själva formulerade och inspirerade är en fråga om internationell trovärdighet och suveränitet", sade Antoine Armand.


Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -