ALLEIMA
NY KÄRNKRAFT VIKTIGAST FÖR KÄRNKRAFTRÖR-SATSNING - VD (Direkt)
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stålföretaget Alleimas beslut i förra veckan att investera 330 miljoner kronor i att utöka sina faciliteter för ånggeneratorrör i Sandviken för att möta växande global efterfrågan inom kärnkraftssegmentet handlar främst om nybyggnation av kärnkraft snarare än rörbyten i befintliga kärnkraftverk.
Det säger Alleimas vd Göran Björkman till Nyhetsbyrån Direkt.
"Vi ser den kommande orderingången som mestadels nybyggnation med vissa inslag av ersättningsrör", säger Alleima-chefen.
Hur ofta byts rören i befintliga kärnkraftverk?
"De flesta utbyten är till stor del redan gjorda globalt. Vi har några projekt som är utbyten, men troligen kommer denna del av orderingången minska och gå mot nybyggnationer. Efter att industrin bytte stålstandard från A800 till A690 motsvarar den tekniska livslängden på rören kärnkraftverkets livslängd", uppger Alleima i ett skriftligt svar till Nyhetsbyrån Direkt.
Ånggeneratorrör används i de kärnkraftverk som har så kallad tryckvattenreaktor. I den andra huvudtypen – kokvattenreaktorer – finns inga ånggeneratorer. Av exempelvis Sveriges sex kärnkraftsreaktorer som är i drift är fyra av typen kokvatten och två av typen tryckvatten.
Små modulära kärnkraftsreaktorer (SMR) kan ha ånggenerator ifall de är av tryckvattentyp. SMR-reaktorer är visserligen mindre, men generellt siktar företagen som utvecklar dem på att sälja fler enheter per beställning, så de kan nästan komma upp i samma partier som storskaliga kärnkraftverk, enligt Alleima.
"Just nu är största delen traditionell kärnkraft men det finns en stor potential för SMR i framtiden", uppger bolaget.
Återöppningen av fabriken kommer att öka Alleimas kapacitet för att ta till vara på de tillväxtmöjligheter som bolaget ser med ökande efterfrågan kring ånggeneratorrör för kärnkraftsindustrin.
"Investeringen är i linje med Alleimas strategi där vi har ett starkt fokus på megatrender som elektrifiering och fossilfri energi", framhåller Göran Björkman.
På en fråga om vilka geografiska marknader eller länder som bolaget är mest optimistiska kring blir svaret att det finns efterfrågan på flera ställen i världen, såsom i USA, Asien och Europa.
Vilken roll spelar svenska kärnkraftverk som kund nu och i framtiden?
"Vi är ett globalt företag med försäljning överallt i världen".
Krävs det stor global kärnkraftsutbyggnad för att ni ska få tillbaka de pengar ni investerar?
"Utbyggnationen görs för att svara på den efterfrågan som vi ser redan i dag", svarar bolaget.
Alleima vill inte kommentera hur stora kostnader bolaget tar på sig i årstakt när investeringen på cirka 330 miljoner kronor är gjord.
Stålbolaget räknar med att kunna starta upp produktion i den nya anläggningen från slutet av år 2026. Alleima har tidigare konstaterat att byggande av ny kärnkraft generellt präglas av långa ledtider.
I energidebatten brukar det ofta utgås från att det tar åtminstone i runda tal tio år att bygga ett konventionellt kärnkraftverk. När under den tiden är det dags för rörleveranser?
"I storleksordningen fem år kan man räkna på", uppger Alleima.
Johan Lind +46 8 5191 7954
Nyhetsbyrån Direkt