Captor Aster Global Credit ökade 1,2 procent i september – stabil långräntemarknad (Finwire)

2024-10-03 12:47

Fonden Captor Aster Global Credit steg 1,2 procent i september. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 5,9 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarna Daniel Karlgren och William Sjöberg.

Inledningsvis konstaterar förvaltarna att den svenska långräntemarknaden har handlats mer stabilt än vad den svenska korträntemarknaden har gjort under månaden.

Den svenska tioåriga swapräntan backade 6 baspunkter i september, medan den ettåriga swapräntan sjönk med 27 baspunkter. Under månaden kom också en ytterligare räntesänkning om 25 punkter till 3,25 procent från Riksbanken.

"De kommunicerade samtidigt ytterligare två sänkningar i år varav en kan bli en dubbelsänkning. Marknaden har prisat in en dubbelsänkning fullt ut redan och förväntar sig en styrränta på 2,5 procent till jul samt ytterligare tre eller fyra sänkningar till sommaren 2025", skriver förvaltarna.

De tillägger att den normalränta som Riksbanken har kommunicerat ligger på 2,25 procent, vilket enligt marknaderna innebär att det kommer vara en relativt kraftigt stimulerande styrränta under 2025, skriver förvaltarna.

"Vi förväntar oss en neutral realränta på cirka 0,5 procent framåtblickande för Sverige, vilket med ett inflationsmål på 2,5 procent bör ge en något högre neutral ränta än 2,25 procent."

Vidare skriver förvaltarna att kreditindex i USA och Europa har rullat ut en ny serie under månaden.

"Ett antal bolag har rört sig från Cross Over in i Investment Grade vilket kan ses som ett positivt sentiment i kreditmarknaden. Rullen gav drygt sex baspunkter extra spread i Europa och drygt fyra i USA. Europeiskt index handlar på 58 baspunkter och amerikanskt på 53 baspunkter efter rull."

Vid månadsskiftet var fondens duration 9,26 år och kreditdurationen 10,1 år.

De största emittenterna var SEB Covered Bond Programme, Nordea Hypotek och Stadshypotek med vikter om 14,2, 14,2 respektive 13,8 procent.

Captor Aster Global Credit, % september, 2024
Fond MM, förändring i procent 1,2
Fond i år, förändring i procent 5,9

Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -