Atlant Högräntefond
Atlant Högräntefond ökade 2,1 procent i september – konjunkturen fortsätter försvagas (Finwire)

2024-10-03 11:03

Fonden Atlant Högräntefond steg 2,1 procent i september. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 17,4 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltningschefen Anders Kullberg.

Inledningsvis påpekas att september var i linje med förvaltarnas förväntningar och att månaden var en av de starkaste någonsin i fondbolagets historia. Fonden fortsatte utvecklas starkt, vilket till stor del kan förklaras av den offensiva exponeringen mot fastighetsobligationer, enligt förvaltarna.

I förra månadens kommentar uttryckte förvaltarna en oro över de höga värderingarna på den amerikanska aktiemarknaden, särskilt med förväntningar på en stark vinsttillväxt som inte skulle kunna upprätthållas om ekonomin försämrades. De var dock försiktigt optimistiska till om att inflationen kan sjunka till 2 procent utan att en lågkonjunktur inträffar, men varnade för att en nedgång i marknaden är oundviklig på sikt.

"Vi kan konstatera att precis det vi flaggade för här ovanför, att svag amerikansk makrodata skulle leda till nya börsnedgångar, inträffade. Statistik i början av september visade bland annat att den amerikanska arbetsmarknaden fortsätter att försvagas, och börsen tappade snabbt några procent", skriver förvaltarna.

Det tilläggs att konjunkturen försvagas även i Europa, och inte minst Tyskland. Samtidigt kom mer lugnande statistik i andra halvan av månaden, vilket tillsammans med räntesänkningar och fallande inflation gav stöd åt marknaderna.

Förvaltarna tror att marknadernas fokus flyttats från räntesänkningar till konjunkturen och vinstutvecklingen och att det varit en rad vinstvarningar de senaste veckorna i Sverige, Tyskland och USA.

"Vi konstaterar emellertid att aktiemarknaden just nu bryr sig föga om detta, och kapital fortsätter att strömma in. Det är inte ovanligt i sig att aktiemarknaden under långa perioder helt bortser från värderingar som historiskt är för höga och dessutom att kapital söker sig till de aktier som stigit mest."

Avslutningsvis skriver förvaltarna att de inte försöker tajma några börstoppar eller -dalar och att de istället justerar riskprofilen i fonderna utifrån nuvarande värderingar. De konstaterar att marknaden är i en stigande trend, men att den på flera håll också är ordentligt övervärderad.

Atlant Högräntefond, % september, 2024
Fond MM, förändring i procent 2,1
Fond i år, förändring i procent 17,4

Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Atlant Högräntefond - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -