NEW YORK
PRESSADE BÖRSER UNDER IRANSK ATTACK, S&P 500 -1,3% (Direkt)

2024-10-01 19:26

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-börserna var under märkbar press en bit in i tisdagshandeln, med spänningarna i Mellanöstern i fokus efter Irans inledda luftangrepp mot Israel. Oljepriset rusade samtidigt som försvarsaktier avancerade.

Klockan 19.20 var S&P 500 ned 1,3 procent till 5.689, samtidigt som Dow Jones industriindex hade sjunkit 0,7 procent till 42.042. Tekniktunga Nasdaq Composite föll 2,1 procent till 17.807.

På räntemarknaden var den amerikanska tioåringen i sin tur ned 10 punkter till 3,71 procent. Dollarn stärktes 1,2 procent mot den svenska kronan, till 10:28.

Sektorsvis satte det svaga börssentimentet tydligast spår i de teknikrelaterade aktierna. I synnerhet sågs teknikjätten Apple tappa 3,9 procent.

Vid sidan av den generella sektornedgången har den brittiska banken Barclays i en analysuppdatering skrivit att Apple sannolikt har dragit ned tillverkningstakten för nya Iphone 16 beroende på svagare efterfrågan. Baserat på kontroller av kanaler i leveranskedjan på senare tid tror banken att Apple har dragit ned med cirka 3 miljoner enheter för en viktig halvledarkomponent till Iphone för innevarande kvartal.

Bland andra "Magnificent 7"-aktier var Nvidia ned 4,5 procent samtidigt som Tesla och Microsoft sjönk 3,6 respektive 2,4 procent. Alphabet klarade sig lindrigare undan med en oförändrad aktiekurs.

I toppen av S&P 500 gynnades i stället diverse försvarsbolag efter de tilltagande geopolitiska spänningarna i samband med Irans attacker. Northrop Grumman och Lockheed Martin steg 3,7 respektive 3,5 procent.

De amerikanska oljebolagen var även klart upp efter att oljepriserna rusade omkring 5 procent. Exxon Mobil och Chevron stärktes 2,7 respektive 2,0 procent.

Vidare tappade CVS Health 2,9 procent efter att Reuters rapporterat att bolaget arbetar med rådgivare kring en strategisk översyn av sin verksamhet. Enligt Reuters är en eventuell uppdelning av bolaget ett alternativ.

Boeing avancerade med 1,0 procent efter uppgifter från Bloomberg om att flygplanstillverkaren överväger att ta in minst 10 miljarder dollar genom att sälja nya aktier. Detta för att fylla på bolagets kassa, som har påverkats av en strejk bland bolagets fabriksarbetare.

Aluminiumföretaget Alcoa steg runt 1,5 procent. Bank of America har höjt sin rekommendation för gruvaktien till köp. Investeringsfirman förutspår en positiv prisutveckling för aluminium 2025 och stark global efterfrågan.

Sett till aktuell makrostatistik mottog investerarna under eftermiddagen bland annat ISM:s industri-PMI, som visade ett oförändrat utfall i september vid 47,2 jämfört med augusti. Väntat enligt Trading Economics konsensusprognos var ett index på 47,5.

Vidare steg antalet lediga jobb i USA till 8,04 miljoner i augusti, enligt JOLTS. Förväntningarna låg på 7,66 miljoner enligt Trading Economics konsensusprognos bland analytiker.



Graf: S&P 500 tisdagen den 1 oktober

Källa: Infront


David Ahnlund +46 8 5191 7900

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

NVIDIA - I dag

{point.key}

NVIDIA - I dag

{point.key}

Alcoa - I dag

{point.key}

Apple - I dag

{point.key}

Boeing - I dag

{point.key}

Exxon Mobil - I dag

{point.key}

Lockheed Martin - I dag

{point.key}

Microsoft - I dag

{point.key}

Chevron - I dag

{point.key}

Tesla - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -