NEW YORK
ÖPPNING NED VÄNTAS INFÖR PMI-BESKED (Direkt)

2024-10-01 15:21

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De amerikanska börserna såg ut inleda blandat med dragning nedåt på tisdagen inför makrodata i form av industri-PMI och JOLTS data.

Klockan 16 väntar ISM:s industri-PMI för september och JOLTS data över lediga jobb, en serie som Fed-chefen Jerome Powell själv lyft fram. Främst fokus riktas annars mot jobbrapporten på fredag. Där väntas 140.000 fler sysselsatta i september, i stort samma som i augusti.

Omkring klockan 14.45 var terminen för Dow Jones industriindex ned 0,3 procent medan S&P 500 sjönk 0,1 procent. Tekniktunga Nasdaq 100 var oförändrat.

Under måndagen avslutade de amerikanska börserna uppåt. Vid börsstängning var breda S&P 500 upp 0,4 procent. Samtidigt lyfte Nasdaq Composite 0,4 procent medan Dow Jones industriindex befann sig precis ovanför nollstrecket.

USA-räntorna var något ned på tisdagen efter att ha stigit i spåren av Fed-chefen Jerome Powells anförande vid ett NABE-event på måndagen, där han tolkades lite hökaktigt.

Han sade bland annat att ekonomin förblir stark och han ser bevis på att inflationen fortsätter att avta. Den senaste räntesänkningen med 50 punkter ska inte tolkas som ett tecken på att framtida åtgärder kommer att vara lika aggressiva.

Marknaden har dragit ner sannolikheten för en 50-punkterssänkning vid mötet den 7 november till knappt 40 procent, från en bit över 50 procent i slutet av förra veckan.

Den amerikanska tvååringen handlades 1 punkter lägre till 3,63 procent medan tioåringen sjönk 4 punkter till 3,73 procent.

I den amerikanska förhandeln steg CVS Health omkring 1,5 procent efter att Reuters rapporterat att bolaget arbetar med rådgivare kring en strategisk översyn av sin verksamhet. Enligt Reuters är en eventuell uppdelning av bolaget ett alternativ.

Även på måndagen steg CVS Health efter att Wall Street Journal rapporterat att hedgefonden Glenview Capital avsåg träffa bolagets ledning under måndagen i vad som ses som första steget i en aktivistkampanj.

Boeing sjönk med cirka 1 procent efter uppgifter från Bloomberg om att flygplanstillverkaren överväger att ta in minst 10 miljarder dollar genom att sälja nya aktier. Detta för att fylla på bolagets kassa, som har påverkats av en strejk bland bolagets fabriksarbetare.

Aluminiumföretaget Alcoa steg runt 3 procent. Bank of America har höjt sin rekommendation för gruvaktien till köp. Investeringsfirman förutspår en positiv prisutveckling för aluminium 2025 och stark global efterfrågan.

Apple har sannolikt dragit ned tillverkningstakten för nya Iphone 16 beroende på svagare efterfrågan. Det skriver Barclays i en analysuppdatering. Baserat på kontroller av kanaler i leveranskedjan på senare tid tror banken att Apple har dragit ned med cirka 3 miljoner enheter för en viktig halvledarkomponent till Iphone för innevarande kvartal. Om detta visar sig stämma, skriver Barclays att det i så fall vore den tidigaste produktionsneddragningen för Iphone som har genomförts på länge. Apple var ned över 1 procent.



Noteringar klockan 14.45
(jämfört med nivån vid USA-stängning föregående handelsdag)

Terminen för DJIA        -0,30%         
Terminen för S&P 500     -0,09%         
Terminen för Nasdaq 100  +0,02%         
2-åriga USA-räntan       -0,0081   till 3,6330%
10-åriga USA-räntan      -0,0418   till 3,7372%
Olja, US WTI             -1,44%    till 67:19 dollar/fat
Olja, Brent              -1,41%    till 70:76 dollar/fat
EUR/USD                  -0,0060   till 1:1074

KÄLLA: Infront.

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Apple - I dag

{point.key}

Boeing - I dag

{point.key}

Alcoa - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -