NEW YORK
GEOPOLITISK ORO PRESSAR BÖRSERNA, S&P 500 -0,9% (Direkt)

2024-10-01 16:13

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De amerikanska börserna inledde tisdagshandeln med nedgångar i de tre huvudindexen, efter att marknaden oroats av uppgifter om att Iran förbereder attacker mot Israel.

Strax efter 16-slaget var S&P 500 ned 0,9 procent till 5.711, samtidigt som Dow Jones industriindex hade sjunkit 0,6 procent till 42.099. Tekniktunga Nasdaq Composite föll 1,3 procent till 17.963.

Samtidigt har investerarna riktat blickarna mot makrodata som nyligen inkom på tisdagseftermiddagen. ISM:s industri-PMI visade ett oförändrat utfall i september vid 47,2 jämfört med augusti. Väntat enligt Trading Economics konsensusprognos var ett index på 47,5.

Vidare steg antalet lediga jobb i USA till 8,04 miljoner i augusti, enligt JOLTS. Förväntningarna låg på 7,66 miljoner enligt Trading Economics konsensusprognos bland analytiker.

På räntemarknaden var den amerikanska tioåringen ned 10 punkter till 3,71 procent. Dollarn stärktes 0,8 procent mot den svenska kronan, till 10:24.

Sektorsvis satte den svagare riskaptiten tydligast spår i de teknikrelaterade aktierna på tisdagen. I synnerhet sågs teknikjätten Apple tappa 3,0 procent.

Brittiska banken Barclays skrev i en analysuppdatering att Apple sannolikt har dragit ned tillverkningstakten för nya Iphone 16 beroende på svagare efterfrågan. Baserat på kontroller av kanaler i leveranskedjan på senare tid tror banken att Apple har dragit ned med cirka 3 miljoner enheter för en viktig halvledarkomponent till Iphone för innevarande kvartal. Om detta visar sig stämma, skriver Barclays att det i så fall vore den tidigaste produktionsneddragningen för Iphone som har genomförts på länge.

Bland andra "Magnificent 7"-aktier var Nvidia ned 1,1 procent samtidigt som Tesla och Microsoft sjönk 2,7 respektive 1,8 procent.

I toppen av S&P 500 gynnades i stället diverse försvarsbolag efter att de geopolitiska spänningarna tilltog med uppgifterna om Irans attacker. Northrop Grumman och Lockheed Martin steg 2,6 respektive 2,2 procent.

CVS Health tappade i sin tur 1,4 procent efter att Reuters rapporterat att bolaget arbetar med rådgivare kring en strategisk översyn av sin verksamhet. Enligt Reuters är en eventuell uppdelning av bolaget ett alternativ.

Boeing avancerade med 0,5 procent efter uppgifter från Bloomberg om att flygplanstillverkaren överväger att ta in minst 10 miljarder dollar genom att sälja nya aktier. Detta för att fylla på bolagets kassa, som har påverkats av en strejk bland bolagets fabriksarbetare.

Aluminiumföretaget Alcoa steg runt 2,7 procent. Bank of America har höjt sin rekommendation för gruvaktien till köp. Investeringsfirman förutspår en positiv prisutveckling för aluminium 2025 och stark global efterfrågan.


Graf: S&P 500 tisdagen den 1 oktober

Källa: Infront


David Ahnlund +46 8 5191 7900

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

NVIDIA - I dag

{point.key}

NVIDIA - I dag

{point.key}

Alcoa - I dag

{point.key}

Apple - I dag

{point.key}

Boeing - I dag

{point.key}

Lockheed Martin - I dag

{point.key}

Microsoft - I dag

{point.key}

Tesla - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -