Analytiker: Protokollet visar tydligt skiftet från inflation till riskerna för hushållskonsumtionen (Finwire)

2024-10-01 11:00

Protokollet från Riksbanken visar tydligt att direktionen har skiftat fokus från inflationen till riskerna för att hushållens konsumtion inte återvänder lika starkt som väntat (och den inhemska ekonomiska återhämtningen i allmänhet).

Det skriver Swedbank i en kommentar.

"Faktum är att ordet ”konsumtion” nämns 17 gånger i protokollet från septembermötet, jämfört med endast 3 gånger i protokollet från augustimötet", skriver Swedbank.

Utsikterna sammanfattas bäst av Aino Bunge:

"... en nyckelfaktor i den penningpolitiska bedömningen är den tydliga förskjutning av riskbilden för inflations- och konjunkturutsikterna som har skett sedan i våras. Risken för att inflationen återigen ska ta fart och bli alltför hög har minskat ytterligare, medan risken har ökat för att återhämtningen i den svenska ekonomin dröjer längre än väntat. Det är ett viktigt motiv till den lättare penningpolitik som vi nu ser framför oss."
Swedbank håller fast vid sin bedömning att Riksbanken sänker med 50 punkter i november.

Nordea skriver att Riksbanken förbereder sig för ett stort steg.

"Sammantaget understryker protokollet Riksbankens duvaktiga hållning och dörren är vidöppen för en stor rörelse i november eller december. De svaga inflationssiffrorna i USA och euroområdet ökar sannolikheten för mer penningpolitiska lättnader från Fed och ECB, vilket gör ett större steg från Riksbanken mer sannolikt. En räntesänkning med 50 punkter i november är därför definitivt möjlig."

Lars Johansson
lars.johansson@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -