VOLVO CARS
UPPMANAR EU HÅLLA FAST VID FÖRBRÄNNINGSSTOPP 2035 (Direkt)

2024-09-30 12:15

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Volvo Cars uppmanar tillsammans med 50 andra företag Bryssel att hålla fast vid sin plan om att stoppa försäljningen av nya bilar med förbränningsmotor från 2035.

Det skriver Bloomberg News, som tagit del av den gemensamma deklaration företagen tagit fram.

Enligt de företag som ingår i uppropet behöver sektorn förutsägbarhet för att fortsätta sina investeringar, snarare än att regelkrav backas eller ändras.

"2035-målet är avgörande för att få med alla intressenter på resan och säkra europeisk konkurrenskraft", säger Volvo Cars vd Jim Rowan i en kommentar enligt nyhetsbyrån.

Rivian och Uber finns med på listan över de 50 företagen tillsammans med bland andra energijätten Iberdrola och svenska Ikea.

EU:s utsläppsmål för bilar har annars ifrågasatts under de senaste månaderna, då flera tillverkare kämpar med sviktande försäljning särskilt av elbilar. Tyska Volkswagen uppges för första gången någonsin överväga att stänga fabriker samtidigt som industrins lobbyorganisationer varnat för mångmiljardböter, i euro räknat, för företag som misslyckas med att nå koldioxidmålen för 2025.

Förespråkare för förbudet mot förbränningsmotorer hävdar att EU ligger bakom Kina när det gäller att producera elbilar, särskilt massmarknadsbilar, och måste ta sig i kapp. Enligt detta synsätt har de europeiska tillverkarna alltför länge skjutit upp övergången till ny teknik och i stället valt att luta sig mot försäljningen av traditionella bilar.

Europas största biltillverkare, som Volkswagen, BWM och Stellantis, har enligt Bloomberg inte skrivit under uppropet till EU.


David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Volvo Car B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -