Uppgången i livsmedelspriser har dämpats - Swedbank (Finwire)

2024-09-25 09:11

Uppgången i livsmedelspriserna har dämpats det senaste året och är nu i linje med den allmänna prisutvecklingen. Det visar Swedbanks matkasse som mäter prisutvecklingen på livsmedel i Sverige.

Sedan årsskiftet har Swedbanks matkasse ökat med 1,5 procent till 6 328 kronor (6 234), och på årsbasis med 1,3 procent.

De livsmedelsvaror som ökat mest i pris är mejeri, ost och olja. Olivoljan har blivit dyrare med hela 20 procent. Även godis, glass, och snacks samt alkoholfria drycker har ökat markant, upp 4,7 respektive 3,8 procent sedan årsskiftet.

Frukt och grönsaker har däremot blivit billigare med 2,2 procent sedan årsskiftet.

Matkassen för ett singelhushåll kostar nu 4 365 kronor, vilket är en liten ökning med 64 kronor sedan årsskiftet. För sammanboende med två tonåringar kostar matkassen 14 315 kronor, en ökning med 227 kronor.

"Jämfört med januari 2022 är dock matpriserna betydligt högre. Då kostade matkassen för singelhushållet 3 542 medan tonårsfamiljen betalade 11 623 kronor för sin matkasse. Det är lätt att förstå att många hushåll upplever att matpriserna är höga", säger Arturo Arques, Swedbank och Sparbankernas privatekonom.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.se



redaktion@finwire.org
© Copyright

Axfood - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -