Fidelity Japan Value Fund minskade 3,3 procent i augusti - kraftig marknadsturbulens under månaden (Finwire)

2024-09-25 13:29

Fonden Fidelity Japan Value Fund A-ACC-Euro minskade 3,3 procent i augusti, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som minskade 1,9 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 10,4 procent och är därmed sämre än index som har ökat 12,1 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Min Zeng.

Inledningsvis skriver förvaltarna att de viktigaste japanska indexen föll kraftigt i början av augusti och hade vid tidpunkten en nedgång om 20 procent sedan toppen den 11 juli.

"Det fanns flera viktiga faktorer bakom den kraftiga nedgången, nämligen stigande oro för en recession i USA, oväntad hökaktighet från Bank of Japan och fortsatt yenstyrka som ledde till en avveckling av carry trade", skriver förvaltaren.

Samtidigt hade marknaden återhämtat den största delen av nedgångarna i slutet av månaden.

"BoJ:s vice guvernör Uchida försäkrade investerarna om att det inte skulle bli några räntehöjningar mitt under marknadsvolatiliteten, vilket ledde till en försvagning av yenen. Uppmuntrande kommentarer från den amerikanska centralbanken Fed och starkare och starkare ekonomisk data från USA minskade också investerarnas oro för en eventuell recession i USA."

Gällande fondens utveckling tyngde teknikrelaterade innehav, särskilt de kopplade till komponenter och halvledare. Inhemska placeringar inom detaljhandel, bygg, IT och telekom bidrog istället positivt på vissa håll.

Bland enskilda innehav var Taiyo Yuden den position som drog ner avkastningen mest, medan Nichias var den främsta bidragsgivaren under månaden.

Gällande portföljaktiviteten reducerades exponeringen mot cykliska bolag genom minskningar av innehav i bil-, fabriksautomations- och halvledarsektorn. Köp gjordes istället i inhemskt orienterade sektorer som allmännytta, detaljhandel och bygg.

Avslutningsvis skriver förvaltaren att den japanska inflationen håller i sig och bedömer att centralbanken kommer fortsätta höja räntan till över 1 procent på medellång sikt.

"Framöver är fonden väl positionerad för en mjuklandning i USA med sina innehav i utvalda cykliska sektorer, bilföretag med USA-anknytning och husbyggande i USA, som alla kommer att gynnas av en räntenedgång och en relativt solid ekonomi."

Fondens största innehav vid månadsskiftet var Sumitomo Mitsui, Itochu och Hitachi med exponeringar om 4,5, 4,4 respektive 4,1 procent.

Fidelity Japan Value Fund A-ACC-Euro, % augusti, 2024
Fond MM, förändring i procent -3,3
Index MM, förändring i procent -1,9
Fond i år, förändring i procent 10,4
Index i år, förändring i procent 12,1

Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -