EPIROC
EJ NÖJDA MED RÖRELSEKAPITALET, MER ATT GÖRA – VD (Direkt)

2024-09-24 21:54

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Verkstadsbolaget Epiroc, som är verksamt inom gruv- och infrastrukturutrustning, är inte nöjda med effektiviteten kring bolagets rörelsekapital.

Det uppgav Epirocs vd Helena Hedblom under tisdagens kapitalmarknadsdag vid gruvmässan Minexpo i Las Vegas.

"Vi är inte nöjda kring var vi är när det gäller lagren. Det finns mer att göra och vi är mycket fokuserade på att förbättra det", sade Epiroc-chefen när hon stämde av bolagets utveckling mot de långsiktiga finansiella målen, vilka alla lämnades oförändrade.

Epirocs finanschef Håkan Folin noterade att bolagets lager har ökat i samband med ökade order under senare år på utrustning som har tagit tid att få ut hela vägen till slutkund efter de sista modifieringarna.

"Detta är ett område som vi har haft ett starkt fokus på", sade finanschefen och tillade att mycket åtgärder vidtas för att vända utvecklingen under andra halvåret i år.

När det gäller tillväxt har Epiroc levererat på sitt långsiktiga finansiella mål att uppnå en årlig tillväxt på 8 procent över en konjunkturcykel, uppgav Helena Hedblom. Bolagets tillväxt har i ackumulerat genomsnitt varit 10 procent årligen, varav 3 procent via förvärv, sedan avknoppningen från Atlas Copco år 2018.

Beträffande målet att ha en "branschledande" rörelsemarginal med stark motståndskraft över konjunkturcykeln har bolaget dock tappat i effektivitet på sistone, medgav hon.

"Vi har tappat effektivitet de senaste kvartalen och det tar vi nu itu med. Som vi sade i somras tar vi ut kostnader, konsoliderar anläggningar och tar tillbaka effektiviteten. Ni kan sova tryggt över att detta är en stark prioritet för mig och mitt lag", sade Epiroc-chefen.

Aktien slutade tisdagen upp 2,7 procent på Stockholmsbörsen. Presentationerna vid kapitalmarknadsdagen i Las Vegas hölls till största delen efter Stockholmsbörsens stängning.


Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Epiroc B - I dag

{point.key}

Epiroc B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -